Grondwater

Er is veel commotie ontstaan over de grondwaterstand op van de laagste punten in de Gelderse Vallei, namelijk de stad Amersfoort (zie de Volkskrant, 6 maart)....

Als u een huis koopt in de zomer, en u komt er na veel stuifsneeuw in de winter achter dat uw dak lekt (omdat er geen dakfolie onder de pannen ligt), dan bent u daar zelf verantwoordelijk voor. Zo is het ook met uw kelder.

Uw kelder dient, volgens de bouwvoorschriften, honderd procent grondwaterdicht te worden opgeleverd. Dit geldt niet alleen voor de kelder bovenop de Berg, bij de Utrechtseweg, maar ook voor uw kelder onderaan de Berg bij bijvoorbeeld de stadsring.

Voor oudere huizen is het helemaal duidelijk. Die zijn vaak omstreeks 1900 (of eerder) gebouwd. In die tijd werd door de waterleidingbedrijven nauwelijks grondwater opgepompt. De grondwaterstand in Amersfoort was toen gewoon hoog. In de winterperiode stonden de weilanden rondom Amersfoort tot aan de Hooglandseweg, Bachweg, en Kruiskamp zelfs onder water. De Afsluitdijk bestond toen nog niet, en het water uit de Eem bereikte vaak de randen van de stad.

Kelders die in die tijd gebouwd zijn, zijn dus bij oplevering altijd waterdicht geweest. Als ze nu lekken, moeten ze worden gerepareerd door de huiseigenaar - waarna ze weer voldoen aan de bouwvoorschriften. Het blijft natuurlijk wel heel vervelend als nu je kelder lekt, en je dat bij de aankoop van je huis niet hebt laten controleren door een deskundige.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden