NieuwsKoning van Spanje

Grond wordt voormalig koning Juan Carlos in Spanje te heet onder de voeten vanwege corruptieschandaal

De Spaanse koning Juan Carlos, die tussen 1975 en 2014 op de troon zat, heeft zijn land verlaten. Hij is in opspraak geraakt door een Zwitsers onderzoek naar witwassen en belastingontduiking. Door weg te gaan uit Spanje hoopt hij dat zijn fouten uit het verleden niet blijven kleven aan zijn zoon, de huidige koning Felipe VI.

Koning Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sofia van Spanje zwaaien naar het volk vanaf het balkon van het koninklijk paleis in Madrid, mei 2004.   Beeld AFP
Koning Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sofia van Spanje zwaaien naar het volk vanaf het balkon van het koninklijk paleis in Madrid, mei 2004.Beeld AFP

Juan Carlos stuurde maandag een kort briefje aan zijn opvolger, waarin hij spreekt van ‘een weloverwogen besluit om op dit moment weg te gaan uit Spanje’, vanwege ‘het publieke debat dat is ontstaan over bepaalde gebeurtenissen uit het verleden in mijn privéleven’.

De koning-emeritus vermeldde niet waar hij naartoe gaat, al gaat het gerucht dat hij uitwijkt naar de Dominicaanse Republiek. Volgens zijn advocaat blijft hij beschikbaar voor eventuele vervolging door het Openbaar Ministerie. Zijn vrouw, koningin Sofía, blijft wel wonen in het Zarzuela-paleis in Madrid.

Chantage

De problemen begonnen voor Juan Carlos in 2018 met de rechtszaak tegen de gepensioneerde politiecommissaris José Manuel Villarejo, die met zijn geluidsopnamen talloze hooggeplaatste Spanjaarden chanteerde. Villarejo bleek een gesprek op band te hebben met Corinna Larsen, ex-minnares van de oude koning.

Larsen vertelde daarin over de Zwitserse bankrekeningen van haar geliefde. Ook liet ze vallen dat Juan Carlos steekpenningen had gekregen van de Saoedische vorst, omdat hij de prijs van een hogesnelheidslijn tussen Mekka en Medina, die werd aangelegd door een Spaans consortium van bedrijven, naar beneden had gepraat.

Het was voor een Zwitserse onderzoeksrechter reden in de financiën van de Spaanse koning te duiken. Hij ontdekte een stichting op naam van Juan Carlos, waar een gift van de Saoedische koning was binnengekomen ter waarde van 64,8 miljoen euro. Toen bleek dat dezelfde stichting ook toebehoorde aan de huidige koning Felipe VI, ondernam die onmiddellijk actie: hij liet bij de notaris vastleggen dat hij afziet van de erfenis van zijn vader. Later ontnam hij Juan Carlos ook zijn koninklijke toeslag.

Steeds sterkere aanwijzingen

Maar daarmee was de lucht niet geklaard. Integendeel, de aanwijzingen dat de koning-emeritus zich schuldig had gemaakt aan onoorbare praktijken werden steeds sterker. Het gerechtelijk onderzoek in Zwitserland vorderde, en ook in Spanje werd een zaak geopend door het Hooggerechtshof. Om de monarchie niet verder in verlegenheid te brengen, werd al voor de zomer besloten dat Juan Carlos het veld moest ruimen. Het wachten was op het juiste moment: nadat koning Felipe en koningin Letizia hun tour door Spanje hadden beëindigd, vlak voor hun zomervakantie op de Balearen.

Zo lijkt het leven van Juan Carlos te eindigen hoe het ooit begon: in ballingschap. Het is een diepe val voor een monarch die aan het begin van zijn koningschap veel respect genoot, vooral voor de rol die hij speelde in de jaren dat Spanje nog een wankele democratie was. Juan Carlos blijkt nu een koning te zijn geweest van zijn tijd. Corruptie en zelfverrijking werden hem noodlottig, net zoals dat eerder gebeurde met zo veel Spaanse politici van zijn generatie. Saillant detail: hij had in Zwitserland zelfs dezelfde vermogensbeheerder als sommigen van hen.

Spaanse premier Sánchez: ‘blij’ dat Koninklijk Huis verbanning overweegt

Het Spaanse koningshuis en de regering werken aan een plan om de vorige koning, Juan Carlos, weg te sturen uit het koninklijk paleis of zelfs uit het land, berichtten Spaanse media halverwege juli. De Spaanse premier Pedro Sánchez sprak daar openlijk zijn opluchting over uit.

Spaans Hooggerechtshof doet onderzoek naar voormalige koning Juan Carlos vanwege smeergeld

De voormalige Spaanse koning Juan Carlos is sinds juni onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek door het Spaanse Hooggerechtshof. Het vermoeden is dat hij steekpenningen heeft aangenomen voor zijn bemiddeling bij de aanleg van de hogesnelheidstrein tussen Mekka en Medina (Saoedi-Arabië) door Spaanse bouwbedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden