Grolsch wil overnemen noch overgenomen worden

Zowel concurrenten als analisten verklaren bierbrouwer Grolsch al jaren rijp voor een overname, maar topman Jacques Troch wilde er donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers niets van van horen: 'Grolsch blijft zelfstandig.' Ter ondersteuning van zijn betoog maakte hij investeringen van honderden miljoenen bekend....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Ondanks het zelfvertrouwen van Troch zag Grolsch zijn winst in 1997 met 60 procent dalen naar 24 miljoen gulden. Vorig jaar werd nog 59,9 miljoen gulden verdiend. Een groot deel van die teruggang komt echter door een reservering die ten laste van de cijfers van 1997 is gebracht. Voor de stroomlijning van het bedrijf legt Grolsch 57 miljoen gulden apart en voor de verhuizing van Groenlo naar Enschede 300 miljoen.

Grolsch zoekt geen aansluiting bij een groot concern, benadrukte Troch gisteren nog maar eens. De brouwer wil blijven varen op een autonome koers. 'We gaan ons maximaal richten op het merk Grolsch, waarbij acquisities en participates in principe tot het verleden behoren', aldus Troch.

Volgens de bestuursvoorzitter levert de nieuwbouw een besparing op van 15 miljoen gulden per jaar, terwijl tevens de capaciteit wordt verdubbeld. Dat Grolsch Groenlo verlaat, laat de topman desondanks niet onberoerd. 'Er is een hechte band, maar we hebben nu eenmaal om bedrijfseconomische redenen voor Enschede moeten kiezen.' De nieuwe brouwerij, die in 2006 in gebruik wordt genomen, wordt geheel uit eigen middelen gefinancierd.

Door het samentrekken van de vestigingen in Enschede en Groenlo verdwijnen 150 van de 950 arbeidsplaatsen. Grolsch verwacht dat niemand gedwongen op straat zal worden gezet. Het concern denkt het personeel af te laten vloeien middels natuurlijk verloop en door het niet verlengen van tijdelijke contracten.

Een analist van ING Barings meent dat de bouw het resultaat van Grolsch de komende jaren flink onder druk zal zetten. 'De nieuwe locatie is een zware investering. De winstverwachting zal daarom de komende vijf jaar erg mager zijn', voorspelt hij.

Ondanks het bescheiden resultaat toonde Troch zich tevreden over 1997. De omzet steeg met 7 procent naar 571 miljoen gulden. 'We hebben nog nooit zoveel bier verkocht', zei hij. Troch beweert dat de stijging van de Nederlandse biermarkt van 1 procent geheel voor rekening kwam van Grolsch.

Hoewel de biermarkt in vele landen verzadigd is, rekent Troch ook de komende jaren op meer verkoop. De brouwer moet het daarbij hebben van kwaliteit en vernieuwing. Mogelijkheden ziet Troch verder in de VS en Zuid-Amerika.

In Polen - waar het bedrijf bier in licentie laat brouwen - is het Grolschmerk inmiddels 'met afstand het grootste internationale bier'. De topman vindt dan ook dat de buitenwereld 'te hard' heeft geoordeeld over het afstoten van de belangen in Polen en Engeland het afgelopen jaar.

Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde het aandeel Grolsch met 1,60 gulden op 54,40 gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden