Grolsch versterkt positie Polen met belang in distributeur en brouwer

Grolsch heeft zijn positie op de Poolse biermarkt versterkt. De bierbrouwer uit Twente is een overeenkomst aangegaan met het Poolse Elbrewery Company voor de nationale distributie van Grolsch Premium Pilsner in dat land....

ANP

ANP

ENSCHEDE

Grolsch ziet in Polen een veelbelovende markt, onder meer dank zij de groeiende bevolking met een relatief jonge leeftijdsopbouw. De brouwer verwacht dat de Poolse jongeren wodka, de nationale volksdrank aldaar, verruilen voor pils. Ook voorziet Grolsch een stijging van het besteedbaar inkomen in dat land.

De onderneming is sinds drie jaar in bescheiden mate actief in dit voormalige Oostblokland. Volgens een woordvoerder heeft de export nu al een 'mooie' groei laten zien. In totaal drinken de Polen jaarlijks 14 hectoliter bier, ofwel per hoofd van de bevolking 36 liter. Grolsch laat zich niet uit over zijn aandeel op deze markt.

Grolsch heeft op indirecte wijze een belang van iets meer dan 12,5 procent in Elbrewery genomen. Tegelijkertijd heeft ze eenzelfde belang gekregen in de Poolse bierbrouwerij Hevelius, die vestigingen in Elblag, Braniewo en Gdansk heeft. Daartoe heeft ze een kwart van de aandelen van Brewpole overgenomen, dat voor 51 procent eigenaar is van zowel Elbrewery als Hevelius. De overige 49 procent is in handen van de Poolse staat. Brewpole is een internationale investeerdersgroep, die haar thuisbasis in Australië heeft.

Elbrewery, dat met een landelijk distributienetwerk marktleider is in Polen, en Hevelius hebben samen een afzetvolume van 2,5 miljoen hectoliter. De omzet bedroeg vorig jaar 132 miljoen gulden en er werken 1380 mensen. Mocht de investeerdersgroep Brewpole nog meer aandelen willen verkopen, dan heeft Grolsch het recht van eerste koop. Volgend jaar moet de deelneming bijdragen aan de winst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden