Grolsch benoemt Belgische intellectueel tot topman

Jacques Troch wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Grolsch. De 54- jarige Belg kwam in 1990 bij de brouwer in Enschede en is sinds mei lid van de raad van bestuur....

DE BEUGELFLES komt onder Belgisch bevel. Jacques Troch, de strijdvaardige reserve luitenant-kolonel van de Belgische pantsertroepen, zal Paul Snoep opvolgen als bestuursvoorzitter van bierbrouwer Grolsch. De benoeming van Troch, die in 1990 van Interbrew naar Grolsch kwam, mag een verrassing worden genoemd.

De buitenwereld had verwacht dat de 58-jarige Snoep, die in juni onverwacht bekend maakte voortijdig te zullen opstappen, door een nieuwkomer zou worden opgevolgd. Een buitenstaander zou schoon schip moeten maken bij de Enschedese brouwer nadat een aantal buitenlandse avonturen mislukte.

En indien dan toch iemand van binnen zou moeten worden benoemd, dan lag de naam van de huidige financiële topman Paul Tromp voor op ieders lippen. Trom – eveneens 54 – is al elf jaar lid van de raad van bestuur. Troch maakt pas sinds mei deel uit van het bestuurscollege.

De nieuwe bestuursvoorzitter is een intellectueel. De in 1942 in Zele geboren Belg rondde aan de universiteit van Gent succesvol de studies rechten, criminologie en notariaat af en mag dus mr drs drs voor zijn naam zetten. Maar net als zijn opa en vader koos hij uiteindelijk voor een carrière in de biersector.

In 1969 trad hij in dienst bij brouwer Artois die later zou uitgroeien tot het nieuwe multinationale bierconcern Interbrew. In Nederland was deze brouwerij eigenaar van de Dommelsche Bierbrouwerijen. Troch, die aanvankelijk op de juridische afdeling van Interbrew in België werkzaam was, werd in 1984 algemeen-directeur van Interbrew Nederland.

Troch startte een ambitieus expansieplan. In 1985 kocht hij ter versterking van Interbrew Nederland de noodlijdende Hengelosche Bierbrouwerijen in Twente; producent van Hengelo Bier en een aantal huismerken van supermarkten. Het lukte Troch ondanks een groot aantal saneringsoperaties niet deze brouwerij rendabel te maken. De Hengelosche Bierbrouwerijen werd vier jaar later gesloten. De restanten werden samengevoegd met de enige overblijvende vestiging; de Dommelsche Bierbrouwerijen in het plaatsje Dommelen bij Valkenswaard.

In Dommelen genoot Troch een uitstekende reputatie. 'Een spontane man. Iemand die dicht bij de mensen staat', zeggen betrokkenen. Troch voerde niet alleen een omvangrijk investeringsplan uit in Dommelen, hij vierde ook het 250-jarig bestaan van de brouwerij. En als kroon op zijn werk zette ook hij het biermerk Dommelsch weer op de markt.

Na zes jaar bij Interbrew Nederland zocht hij een nieuwe uitdaging. In 1990 kon hij commercieel-directeur worden van de Grolsche Bierbrouwerij Nederland. De Belg vestigde zich toen definitief in Twente.

Ook zijn nieuwe taak was niet eenvoudig. Grolsch had zich in de jaren tachtig onder de gevleugelde kreet 'Vakmanschap is meesterschap' een grote reputatie verworven. Troch moest zorgen dat de afzet van het merk zou worden verbreed zonder dat het imago zou worden aangetast. Hierin slaagde hij: het marktaandeel van Grolsch nam in de afgelopen jaren in Nederland iets toe.

Troch waagde zich met zijn marketing-operaties ook in het hol van de leeuw; de thuisbasis van de grote concurrent Heineken. In Amsterdam werden samenwerkingsovereenkomsten met het Amstel Hotel en de Amsterdam Arena gesloten.

Vorig jaar kwam zijn carrière in een stroomversnelling. Troch werd eerst algemeen-directeur van Grolsch Nederland en promoveerde in mei tot lid van de raad van bestuur.

Als nieuwe topman van Grolsch wacht Troch een moeilijk karwei. In Nederland is nauwelijks nog groei mogelijk, terwijl Grolsch onvoldoende omvang lijkt te hebben om succesvol in het buitenland te kunnen opereren.

Vorige maand maakte de brouwer een winstdaling van 15 procent bekend, onder meer als gevolg van een zware investeringslast in Polen. Troch staat ook voor een andere 'belangrijke strategische stap'. Het bedrijf studeert momenteel op de vraag of het de twee productielokaties in Enschede en Groenlo moet samenvoegen, mogelijk zelfs op een hele nieuwe plek in het oosten van Nederland. De beslissing, die vermoedelijk in december valt, wordt in Twente en in de Achterhoek met spanning tegemoet gezien.

Op de beurs wordt openlijk getwijfeld aan een verder zelfstandig voortbestaan van Grolsch. Een van de meest genoemde kandidaat-kopers in Interbrew, de voormalige werkgever van Troch. Interbrew is na de overname van Oranjeboom de derde brouwerij van Nederland en zesde van de wereld. Misschien eindigt Troch weer in de moederschoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden