Grofbesnaarde bezoekers verstoren heilige rust

Assisi, 22 oktober 1908

Beeld anp

Hier in dit stedeke toevend, waar ik den geest van Sint Franciscus, den verheven en nederigen navolger van Jezus, op onzegbare wijze aanwezig voel, moet ik mij geweld aandoen, om mij mijn vroegere leven te herinneren. Het is of ik mijn diepste wezen weergevonden heb. Alles klinkt harmonisch met mij mee, ik voel mij eindeloos verwijderd van tweespalt.

De heilige man die alles wegwierp als waardelooze lompen en zijn uitverkoren bruid huwde die de Armoe was - hij geeft mij de onmetelijke vreugde van te weten dat zulk een mensch die een dwaas gescholden werd, mogelijk is.

23 oktober

Vandaag heeft Assisi bezoek gehad van een antipathieke kudde van driehonderd pelgrims, wier hoofdzakelijke bezigheid erin bestond om groote opschudding te verwekken in de hôtels en op luidruchtige wijze te dejeuneeren.

Welke plaats de vroomheid en de vereering voor den kleine Arme innam bij deze plezierreizigers, heb ik niet kunnen bemerken. Gelukkig is de bende weer vertrokken en stoort het drukke gesnater niet meer de stemmige stilte onder de gaanderijen vóór de Onderkerk.

Bij het avondeten was er een Amerikaan in de eetzaal, die eventjes in het voorbijgaan Assisi was komen bezichtigen en geen andere woorden wist te vinden om zijn bewondering uit te drukken dan: quite nice! - Waarom blijft zoo'n individu niet in zijn varkensslachterijen van Chicago?

Alléén wandelde ik des avonds door het stille stadje; er was niemand in de straten. Tusschen huizen door of van een pleintje af dook mijn blik in de donkere oneindigheid.

Pieter van der Meer de Walcheren (1880-1970), dichter en monnik. Ingekort fragment uit Mijn dagboek. Uitgeverij Brand, 1913.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden