Groepswinnaar Oranje weerstaat de druk van de verwachtingen in meeslepend duel

Na de vrouwelijke versie van de Derby der Lage Landen vindt Nederland zich terug in de kwartfinales van het toernooi dat het feminiene voetbal in Europa weer een impuls geeft, en zeker in het polderland met zijn uitverkochte theaters als Oranje optreedt.

Beeld anp

Op het moment dat Nederland dreigde te bezwijken tegen de steeds verder oprukkende Belgen, was daar de zoveelste dribbel van Lieke Martens, de pingelaar die na het toernooi naar de vrijhaven van de solo verhuist: Barcelona. Bal aannemen, zo snel mogelijk dribbelen, even dreigen naar de buitenkant, dan naar binnen trekken en schieten. Dat is haar specialiteit. Zo moest het gebeuren. Met geluk viel de bal met een boog in het doel, omdat een verdediger de bal raakte. Het was de beslissende 2-1.

Nederland weerstaat de druk van de verwachtingen in het thuisland knap doch met moeite, zo bleek na het duel met Denemarken ook tegen België. Het zit het elftal van trainer Sarina Wiegman ook niet bepaald tegen. Nederland eindigde na drie zeges in groep A van het EK dus als groepswinnaar, wat een ontmoeting met de nummer twee uit groep B oplevert, zaterdag in Doetinchem. Tegenstander is veelvoudig Europees en huidig olympisch kampioen Duitsland, of Zweden, of Rusland. Dat is dinsdagavond bekend.

Het duel was meeslepend. Bepaald niet altijd om het hoogstaande voetbal, maar wel om de strijd, het hoge flipperkastgehalte en de spanning. Bij minimaal een gelijkspel was Nederland geplaatst voor de laatste acht. Bij een nederlaag kon het nog fout aflopen, afhankelijk van het andere duel in de groep, Noorwegen - Denemarken.

Jackie Groenen (Nederland) versus Davinia Vanmechelen (België)Beeld photo_news

Ondoordachte passes

Ogenschijnlijk zonder bedoeling vloog de bal soms van hot naar her. Het aardige van vrouwenvoetbal schuilt ook in het onverwachte, in de imperfectie. Mannen denken soms dat ze die hebben bereikt in voetbal, vrouwen weten dat ze ergens onderweg zijn. Een reeks van slechte of ondoordachte passes kan een vervolg krijgen met een schitterende passeerbeweging of een frivoliteit. Met name Martens, Van de Sanden, Groenen en Van de Donk lieten soms prachtige staaltjes zien. Hakjes, overstapjes, passeerbewegingen, ze zetten een nieuwe standaard voor de nationale ploeg, die met stappen vooruitgaat en na het debuut in 2009 voor de tweede keer minimaal de kwartfinales van het EK bereikt.

België won alleen waar het de verbale aanwezigheid van supporters betreft. Het forse legioen van de zogenoemde Red Flames bestond niet uit brave ouders met hoge gilletjes slakende kinderen in hun kielzog, doch uit een bij elke onwelgevallige beslissing boe-roepende en fluitende schare. Zij hebben goede spelers, onder wie de aanvallers Wullaert en Cayman, alsmede de 1,50 meter kleine Philtjens.

Spannend was het duel van twee ongeveer gelijkwaardige ploegen vooral. Hard ook, niet alleen door de botsing tussen de hoofden van Dekker en Coutereels, zorgend voor zes minuten oponthoud. Beiden keerden na verzorging met een verband om het hoofd terug op het veld. Niet lang daarna viel de 1-0 en net als donderdag tegen Denemarken scoorde Nederland uit een strafschop, weer via Spitse, die aanvoerder is nu Van den Berg is gepasseerd. Groenen was nogal overbodig neergelegd door Coutereels, want een echte kans was het niet.

Vivianne Miedema in actie tegen Heleen Jaques van BelgiëBeeld photo_news

Trage Miedema

Of Oranje zorgen heeft? Ja, toch. Vooral over spits Vivianne Miedema. Ze oogt soms traag en wacht ook na wedstrijd drie op een doelpunt. In de eerste duels kreeg ze nog volop kansen, nu bleef ze bijna buiten bereik, vooral van de flankspelers. Met name rechtsbuiten Van de Sanden moet iets doen aan haar voorzetten. Ze is razendsnel en geregeld was ze weg bij haar tegenstander, maar de voortzetting is vaak onder de maat. Behalve dan kort voor tijd, toen ze perfect voorlegde op Miedema, wier kopbal te zwak was.

De Belgen, die graag de tegenaanval hanteren, hadden na rust geen andere keuze dan vol op de aanval te spelen, omdat zij alleen gebaat waren bij een zege. Bij een overwinning waren ze zeker van de kwartfinales, vanwege doelcijfers. Kort nadat Cayman net overschoot, viel de schitterende gelijkmaker. Wullaert boogde de half weggewerkte vrije trap van een meter of 25 ineens in de bovenhoek, al had de veelgeprezen keeper Van Veenendaal de bal moeten vangen of overtikken. Het is een van de nadelen van de gemiddeld kleinere keepers, dat ze bepaalde ballen niet of nauwelijks kunnen bereiken.

De spanning leek even vat te krijgen op Nederland, totdat Martens het elftal bevrijdde. Ja, en nu zongen ze wel, al die supporters van Nederland in Tilburg: 'Het is stil aan de overkant.'

Shanice van de Sanden van het Nederlands elftal in actie tegen Davina Philtjens van BelgiëBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden