Groepje boomkwekers gaat met elkaar de grens over

Wat? Bomen
Waarvandaan? Nederland

Gerard Reijn
null Beeld anp
Beeld anp

Bomen uit Nederland? Hier zijn toch al weinig bomen?

Dat is de boomkwekers ook opgevallen. De Nederlandse overheden kopen steeds minder bomen. Gemeen-ten kopen bomen als er een nieuwbouwwijk of -straat wordt opgeleverd, of opgeknapt. Nu de bouw al jaren in een crisis verkeert, ligt het bomen planten ook op zijn gat. Dus zoeken boomkwekers nieuwe afzetmogelijkheden.

Maar Nederland exporteert al veel bomen.

Enorm. Van de wereldmarkt in gekweekte bomen hebben de Nederlandse telers ongeveer de helft in handen. Dat is fenomenaal, al kun je ook zeggen: niemand anders is zo gek om bomen te exporteren.

Maar ze verdienen er behoorlijk geld aan. Zo'n 60 tot 70 procent van hun omzet (die wordt geschat op 600 miljoen euro) halen ze uit export, vooral naar omliggende landen, maar ook naar landen aan de andere kant van de wereld.

Ze zoeken dus meer exportmogelijkheden. Hoe doen ze dat?

Negen Brabantse boomkwekers hebben een coöperatie opgericht. Zij exporteerden tot nu toe niet zelf, al leverden ze wel aan exporteurs. Ze hebben de ABCoop opgericht, Arbustum Brabant Coöperatief. Arbustum is Latijn en betekent boomgaard. Met de coöperatie willen zij een flinke extra omzet boeken. Harm Horlings van ABCoop zegt dat bij binnen drie jaar een exportomzet verwacht van 5 miljoen euro.

Maar in het buitenland ligt de bouw toch ook stil?

Minder dan hier. In Duitsland gaat het nog vrij behoorlijk, zegt Horlings. Daar worden nog woonwijken opgeleverd. In Frankrijk ook, en daar produceren de eigen boomkwekers steeds minder. In Oost-Europa is het moeilijker. De Poolse boomkwekers waren gewend aan Rusland te leveren, maar daar stagneert alles en dus kijken de Polen naar het Westen.

Zou het niet handiger zijn als alle boomkwekers samen hun export organiseerden?

Goed idee. Dan richten ze een productschap op dat alle boomkwekers een heffing oplegt en de internationale boombeurzen af gaat onder de leuze: Koopt Nederlandse Bomen.

Zo ging het altijd. Het werkte prima en heette Productschap Tuinbouw. Maar dat wordt per 1 januari opgeheven; dat wilde de Tweede Kamer zo. Sommige boomkwekers en hun organisaties proberen wel weer de handen ineen te slaan. Zij hebben iVerde opgericht, dat onder meer dat promotiewerk doet.

Maar ja, zegt Horlings: van dat werk van iVerde profiteren ook de kwekers die er niet aan meebetalen. En dus zullen er velen niet aan meebetalen. Als je de export in eigen hand neemt, heb je van zulke freeriders geen last.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden