Groepering #nietmijnislam komt nergens binnen

De faceboekgroepering #nietmijnislam, die in januari na de terroristische aanslagen in Parijs spontaan is ontstaan, heeft de grootste moeite zalen te boeken. Hoewel de groepering onvoorwaardelijk afstand neemt van de extremistische islam en nadrukkelijk de dialoog zoekt, lukte het zonder bemiddeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) niet een plek te vinden voor een eerste niet-digitale bijeenkomst.

Schermafbeelding van de Facebookpagina Nietmijnislam.Beeld anp

Zelfs een zaal die door SZW voor #nietmijnislam was gereserveerd voor 31 maart bij de Haagse sociëteit De Witte, een literaire vereniging met een historie van ruim 200 jaar, werd geannuleerd. 'Volgens een woordvoerder van de sociëteit vanwege controversiële figuren die bij ons rondlopen', zegt Mostafa Hilali, een van de initiatiefnemers van de facebookactie. 'Hoe ze daar bij komen, heb ik gevraagd. Hun bron blijkt GeenStijl. '

Hilali zegt dat veel zaalverhuurders moeilijk doen. 'Islam, een lastig onderwerp. We kunnen de veiligheid niet garanderen. Dat soort uitvluchten worden gehanteerd.' Hij heeft nog enig begrip voor het argument veiligheid. 'Hoewel, als er echt dreigementen zijn kan de overheid voor beveiliging zorg dragen. Maar een groep die de dialoog zoekt als controversieel wegzetten, terwijl die de steun heeft van minister Asscher, is ongehoord.'

Betreurenswaardig

Uiteindelijk heeft #nietmijnislam, opnieuw na bemiddeling van SZW, voor de bijeenkomst van afgelopen dinsdag ruimte gevonden in het Crowne Plaza Hotel in Den Haag, waar minister Asscher een korte toespraak hield. In een reactie noemt de minister de weigering van de groep op meerdere locaties 'betreurenswaardig'.

Asscher: '#nietmijnislam is balsem voor de ziel van iedereen die een toekomst voor Nederland wil. In een tijd waarin we afschuwelijke beelden zien van islamitische terreur waar veel mensen angstig door worden, is het goed dat hier via dit maatschappelijke initiatief een geluid tegenover wordt gesteld.'

Asscher vindt het van groot belang dat 'we in gesprek blijven met elkaar over religie en spanningen elders in de wereld. Debat en elkaar leren kennen is de sleutel tot minder polarisatie'. Vicevoorzitter André van der Togt van het College van Bestuur van de sociëteit De Witte verklaart in een brief aan SZW, die in het bezit is van de Volkskrant, de zaal te hebben geannuleerd 'om procedurele redenen' en niet uit angst voor radicale moslims. Het telefoongesprek met Hilali zou zijn gevoerd door 'een bedrijfsleider die zelf niet bij de besluitvorming betrokken was'. Hij zegt de uitlatingen van de bedrijfsleider te betreuren.

Volgens Van der Togt had SZW de offerte niet getekend retour gestuurd, waardoor onduidelijk werd welke organisatie de aanvraag had gedaan. Bovendien vroeg het bestuur zich af, 'met de faceboekbijeenkomst ProjectX in het achterhoofd', wie aansprakelijk zou zijn als de boel uit de hand zou lopen. In het Groningse Haren mondde in 2012 een facebookfeest, dat begon met een uitnodiging op sociale media voor een verjaardagsfeest van een meisje, uit in een bijeenkomst van duizenden jongeren die gingen rellen. De Witte zou onder vergelijkbare omstandigheden de zaal ook hebben geweigerd 'aan groepen als "nietmijnchristendom" of "nietmijnboedhisme"', aldus Van der Togt.

Geen rellen

Er waren dinsdagavond geen rellen in Crowne Plaza en er kwamen ook geen duizenden #nietmijnislam-sympathisanten (maar een kleine honderd) op de bijeenkomst af. Uit het feit dat een video van een van de initiatiefnemers, die IS 'hufters' noemt 'die telkens mijn mooie godsdienst misbruiken', 1.6 miljoen keer is bekeken kan volgens de organisatoren worden afgeleid dat hun faceboekinitiatief een gevoelige snaar raakt in de samenleving.

De fysieke ontmoeting, beperkt in omvang, was bedoeld om een volgende stap te zetten in het op gang brengen van een tegenbeweging. Moslims en niet-moslims gingen met elkaar in gesprek over de terroristische dreiging, gedwongen of vrijwillig afstand nemen van terreurgroepen, het wegnemen van al dan niet gegronde angsten. 'We zijn met begonnen met vijf vrijwilligers, drie of vier laptops en vijf Iphones.

Wij hebben geen geld. Wij vragen aan alle sympathisanten zelf in actie te komen', sloot Hilali de avond af. De eerste initiatieven borrelden spontaan op uit de zaal. Een mediator bood gratis zijn diensten aan bij disputen tussen moslims en niet-moslims. Een ander ging met een schriftje bij de uitgang staan om telefoonnummers van gelijkgezinden te noteren voor verdere brainstorming. En om van 'het gezeik over zaalverhuur' af te zijn, opperde een katholieke sympathisant de volgende bijeenkomst in een kerkzaal te organiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden