Groep ziet verkrachting als vermaak

Eenderde van alle zedendelicten door jongeren betreft een groepsverkrachting. Daders zijn gemiddeld 14 jaar en vaak allochtoon. Groepsverkrachtingen zijn voor hen een bron van vermaak....

Van onze verslaggeefster

NSCR-onderzoekers analyseerden de dossiers van 91 daders die tussen 1993 en 2001 werden veroordeeld of hadden bekend en bij wie een persoonlijkheidsonderzoek was gedaan. Zij vormden samen 24 dadergroepen en misbruikten in totaal 31 slachtoffers.

Daders blijken matig intelligent, eenderde is zwakbegaafd. Eenderde heeft trekken van psychopathie. Geen van de daders heeft spijt van de delicten of leeft achteraf mee met het slachtoffer. Tweederde van de daders is allochtoon: Antilliaanse jongeren zijn oververtegenwoordigd, gevolgd door Surinamers en Marokkanen.

Hun slachtoffer is meestal een bekende en gemiddeld 13 jaar oud. De meeste meisjes worden een keer door een groep misbruikt, maar het komt ook voor dat zij bij herhaling worden misbruikt. Een slachtoffer uit het onderzoek werd in achtereenvolgende situaties door drie, vijf, vier en acht jongens verkracht. Het misbruik vindt meestal in het huis van een van de daders plaats of buiten.

Hoewel daders elkaar vaak onderling behulpzaam zijn, bijvoorbeeld door het meisje vast te houden, is de functie van de groep vooral die van publiek. Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat daders het misbruik zien als 'een leuke bezigheid waaraan je status kunt ontlenen'. Maar het verbale en fysieke geweld dat zij gebruiken is zo ernstig dat de delicten een zeer grote impact op het slachtoffer moeten hebben, concluderen zij.

De onderzoekers noemen het opvallend dat de daders zich weinig zorgen maken over een eventuele aangifte. Die zorgeloosheid kan worden verklaard doordat zij altijd in de meerderheid zijn: het is het woord van het slachtoffer tegen dat van meerdere groepsleden. Daarnaast vinden zij het vaak heel normaal wat er is gebeurd.

Na het delict vertonen zij dan ook 'een houding van alledaagsheid', schrijven de onderzoekers: ze brengen het slachtoffer naar huis en vervolgens gaan ze samen voetballen of wat drinken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden