Groep Zairezen per charter land uitgestuurd

Vijfentwintig Zaïrezen zijn woensdagochtend vroeg per charter Nederland uitgezet. De vluchtelingen hadden geen asiel gekregen en waren allen uitgeprocedeerd...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dinsdagavond hebben vijf van hen nog gepoogd uitzetting te voorkomen door een voorlopige voorziening aan te vragen. Maar de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Den Haag oordeelde dat het vijftal mag worden teruggestuurd. De kamerfractie van GroenLinks had dinsdag schriftelijke vragen gesteld over de voorgenomen uitzetting.

Op Schiphol voegden zich bij de groep zes Zaïrezen die door Duitsland worden teruggestuurd. Tijdens een tussenstop in Parijs kwamen nog dertien in Frankrijk uitgeprocedeerde Zaïrezen aan boord. Het toestel vloog daarna door naar Kinshasa, de hoofdstad van Zaïre.

De uitzetting verliep rustig. In de hal van Schiphol protesteerde een aantal betogers, maar verder waren er geen incidenten.

De Solidariteitsgroep Zaïrezen heeft zich steeds verzet tegen het terugsturen van de groep. De situatie in Zaïre zou te gevaarlijk zijn, omdat de politie en veiligheidstroepen zich schuldig maken aan martelingen, moord en afpersing. De organisatie beroept zich op een rapportage van de Verenigde Naties.

In het asielzoekerscentrum in Steenwijkerwold voeren tien mannen en vijf vrouwen uit Zaïre een hongerstaking uit solidariteit met de landgenoten die geen asiel kregen en zijn uitgezet. Zij vrezen dat hen hetzelfde overkomt.

Volgens de woordvoerder van het centrum klagen de hongerstakers, die zaterdag met hun protestactie begonnen, over duizeligheid en maag- en hoofdpijn. Voor de begeleiding van de hongerstakers is een crisisteam samengesteld. Dat bestaat uit een arts, een verpleegkundige en een maatschapelijk werker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden