Groep werknemers wacht tegenvaller

Werknemers met een eigen huis en een inkomen van rond zeventigduizend gulden per jaar moeten in 1998 rekenen op een tegenvaller....

Van onze verslaggever

Harko van den Hende

AMSTERDAM

De omvang van het inkomensverlies is vooral afhankelijk van de mate waarin hypotheekrente wordt afgetrokken. Hoe hoger de aftrek, des te groter het nadeel.

Dit is strijdig met de berekeningen van het kabinet volgens welke iedereen er dit jaar behoorlijk in koopkracht op vooruit zou moeten gaan. De regering-Kok heeft immers drie miljard uitgetrokken voor verlaging van de lasten voor de burger. Het voordeel kan volgens de berekeningen van het kabinet oplopen tot honderden guldens per jaar.

Alleenstaande werknemers met een inkomen van iets meer dan modaal en een eigen huis zullen hiervan echter weinig merken. Berekeningen wijzen uit dat in het beste geval alleen werknemers met een kleine hypotheek nog een beperkte netto loonstijging tegemoet kunnen zien. Naarmate het huis duurder is en de hypotheek hoger kan het nadeel oplopen tot vele tientjes per maand. Per jaar kan dat oplopen tot bijna duizend gulden.

Volgens de belastingdienst kloppen deze uitkomsten. Onduidelijk is nog hoe de rekensom uitpakt voor alleenverdieners met een inkomen van rond de zeventigduizend gulden en huizenbezitters met een ander inkomen.

Het nadeel is het gevolg van ingrijpende wijzigingen in de belastingen en premies die begin dit jaar zijn doorgevoerd. Een van deze veranderingen was het weghalen van de premies voor arbeidsongeschiktheid bij de werknemers. Die zijn overgeheveld naar de werkgevers.

Ter compensatie is een toeslag die de werkgevers aan hun werknemers betalen (de zogeheten overhevelingstoeslag) drastisch verlaagd.

Een andere verandering waarvan werknemers last hebben is de verhoging van de premie voor de werkloosheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden