Groep van 17 staten vecht Trumps actie tegen Obama's klimaatbeleid aan

Een groep van zeventien Amerikaanse staten stapt naar de rechter om het decreet van president Trump aan te vechten waarmee hij het progressieve klimaatbeleid van de regering-Obama terugdraait. De staten, onder leiding van New York, zeggen dat de regering een wettelijke plicht heeft om de uitstoot van broeikasgassen te reguleren.

Trump bij de ondertekening van zijn decreet.Beeld EPA

'De wet is duidelijk: de Environmental Protection Agency (EPA) moet de CO2-uitstoot door energiecentrales terugdringen', aldus de openbaar aanklager van New York, Eric Schneiderman, over de stap naar de rechter. De EPA is de landelijke milieudienst.

Met een decreet draaide Trump eind maart een groot deel van het klimaatbeleid van Obama terug. Zo werd het verbod op het delven van steenkool uit federaal gebied opgeheven en werden de regels voor de methaanuitstoot door de olie- en gasproductie versoepeld. 'De oorlog tegen steenkool is over', zei vice-president Mike Pence na het tekenen van het decreet, omringd door mijnwerkers in het hoofdkwartier van de EPA.

Het belangrijkste mikpunt van Trump was echter Obama's Clean Power Plan (CPP). Met dit plan verplichte Obama staten om de CO2-uitstoot terug te dringen. Die verplichting is echter nooit in werking getreden, omdat 26 door de Republikeinen geleide staten de regel aanvochten. Trump gaf de EPA opdracht het plan op te schorten, te ontbinden of te herzien.

Schrappen klimaatbeleid

Trump schrapt Obama's klimaatbeleid. Hoe erg is dit? Is het akkoord van Parijs van de baan? De radicale koerswijziging van het Amerikaanse klimaatbeleid is een ramp voor het door 200 landen ondertekende akkoord van Parijs. Of zijn China, India en de EU zo standvastig dat ze doorgaan op het gekozen pad? Lees dit artikel van Buitenland-redacteur Ben van Raaij over de gevolgen van Trumps decreet.

Uitspraak

Het agentschap voor milieubescherming vroeg daarop een federaal hof van beroep lopende rechtszaken over het plan op te schorten, zodat het Clean Power Plan opnieuw bekeken kan worden.

De zeventien staten zijn het daar niet mee eens en hebben het hof gevraagd een uitspraak te doen. 'Deze zaak is rijp voor een definitieve uitspraak', staat te lezen in de verklaring van de staten. Onder de zeventien staten zijn behalve New York ook andere, traditioneel Democratische staten als Californië, Washington en Oregon.

Herroeping van het CPP is niet zomaar mogelijk. De regering moet beargumenteren waarom het geen beleid meer is, en dat kan maanden of zelfs jaren duren. Naast de staten hebben ook milieugroeperingen aangekondigd de herroeping te zullen aanvechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden