Groep toptriatleten wetenschappelijk begeleid tot Spelen

De volleyballers, de hockeyers, de Holland Acht bij het roeien en mountainbiker Bart Brentjens. Zij behaalden vorig jaar goud bij de Spelen in Atlanta....

ANP

ANP

MAASTRICHT

De Nederlandse sportwereld is het daarover nooit eens geworden. De toptriatleten hebben in elk geval veel vertrouwen in de laatste stelling. Met de Nederlandse Triathlon Bond (NTB), het NOCNSF en de Rijksuniversiteit Limburg werken ze sinds zaterdag volgens een strak schema toe naar de Olympische Spelen in 2000 in Sydney. Daar staat de triatlon voor het eerst op het programma.

De operatie heeft bijna militaire trekjes. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De ambitie is ook overduidelijk: goud bij de vrouwen en bij de mannen. De deelnemende partijen hebben hun plannen zaterdag in Maastricht officieel vastgelegd in een contract. 'Sydney 2000' is een gezamenlijk project, waarbij ze de nationale toptriatleten tot de Spelen zo goed mogelijk financieel, sporttechnisch, medisch en wetenschappelijk willen begeleiden.

De beste zes vrouwen en mannen (onder wie Ralf Zeetsen en Christine de Wit) profiteren van deze bundeling van krachten. Ook doet een groep van twaalf talenten mee om zich alvast voor te bereiden op de triatlon in Athene 2004.

Louis Delahaye, bondscoach van de Olympische selectie, stelt met iedere triatleet een individueel trainingsprogramma samen. De faculteit bewegingswetenschappen van de Universiteit Limburg levert directe begeleiding. 'Die wetenschappelijk ondersteuning is heel belangrijk', licht Delahaye toe.

'De universiteit heeft veel kennis van voeding en medische en psychische belasting van sporters. Zij doet ook onderzoek naar aerodynamica, onder andere voor de juiste houding van fietsers. Met deze expertise kunnen we ons voordeel doen.'

Het begeleidingsteam wil voor iedere triatleet de juiste balans zoeken tussen belasting en herstel. Ook kijkt het team hoe sporters omgaan met aspecten als een jetlag en hitte. Om het parcours in Sydney na te bootsen, gooit het eveneens een batterij apparatuur in de strijd, zoals een computergestuurde fiets-ergometer.

Het NOCNSF heeft veel vertrouwen in het project en levert financiële ondersteuning. 'Voor ons heeft Atlanta duidelijk gemaakt dat dergelijke planmatige operaties werken', zei algemeen directeur Ben Verkerke. 'Of het genoeg is voor goud is moeilijk te zeggen. Een sporter heeft ook wat geluk nodig.'

De kennis die uit het project voortkomt is niet alleen voor de triatlon van belang. Ex-toptriatleet Axel Koenders, technisch adviseur van het NOCNSF, laat coaches en begeleiders van andere duursporters meeprofiteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden