Groep salafisten verzet zich tegen gebiedsverbod omstreden imam Den Haag: 'Onwettige vrijheidsberoving'

Een kleine groep voornamelijk salafistische moslims verzet zich tegen het gebiedsverbod dat de omstreden imam Fawaz Jneid vorige week kreeg opgelegd in Den Haag. De maatregel van minister Blok (Veiligheid en Justitie) noemen zij in een verklaring 'een onwettige vorm van onderdrukking en vrijheidsberoving'. De groep zegt 'alle toegestane middelen te zullen inzetten om een tegengeluid te bieden aan dit soort repressieve maatregelen'.

Fawaz Jneid Beeld anp
Fawaz JneidBeeld anp

De verklaring is onder meer ondertekend door de Haagse islamitische Partij voor de Eenheid (PvdE), die vorige week na het opleggen van het verbod direct zei dat de overheid met dubbele maat meet. 'Omstreden orthodoxe rabbijnen of evangelisten kunnen ongestoord hun gang gaan', meent de partij, die erop wees dat Fawaz nooit is veroordeeld voor haatzaaien, opruien of ronselen. Een gebiedsverbod zou volgens de PvdE radicalisering juist in de hand werken.

De lijst ondertekenaars bevat 23 namen van organisaties en personen, maar het is de vraag hoe groot het draagvlak voor de verklaring daadwerkelijk is. Zo staat behalve de PvdE ook partijlid Arnoud van Doorn op de lijst, die eveneens voorzitter is van de ook op de lijst vermelde Europese Dawah Foundation. Hetzelfde is aan de hand met AlFitrah en de voorzitter van deze stichting, terwijl ook het aan AlFitrah gelieerde al-Istiqaamah apart op de lijst staat. Verder heeft Fawaz' eigen stichting Qanitoen, naamgever van de boekhandel waar hij verboden preken gaf, de verklaring ondertekend.

Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is niet benaderd door de initiatiefnemers en staat ook niet achter de 'te scherpe boodschap', zegt woordvoerder Rasit Bal. 'De manier waarop Fawaz de islam uitdraagt, is ook niet onze lijn', zegt hij. 'Het is te streng, te strikt. Dit werkt eerder polariserend dan verbindend.'

Intolerante boodschap

Net als het CMO vertrouwt het Uitvoerend comité van de Vereniging van Imams in Nederland (VIN) erop dat de betrokken instanties 'gegronde' redenen hebben voor de maatregel tegen de prediker. 'Als iemand op basis van feiten een dreiging vormt voor de samenleving, dan is het terecht als hij gebiedsverbod krijgt', zegt Charif Slimani van VIN.

Met het gebiedsverbod van een half jaar voor Fawaz in de Haagse Schilderswijk en Transvaal, waar Fawaz op de grens in de Cillierstraat toespraken hield, gebruikte Blok voor de derde keer zijn bevoegdheid binnen de tijdelijke wet Bestuurlijke Maatregelen Terrorismebestrijding. Fawaz zou volgens het ministerie intolerante boodschappen verkondigen en daarmee bijdragen aan radicalisering.

Niks van waar, beweert de groep die het nu voor hem opneemt. 'Zijn boodschap is er een van tolerantie, saamhorigheid en het bestrijden van extremisme en terrorisme', schrijven zij. Zijn eigen uitspraken uit het verleden schetsen een heel ander beeld van de man die in 1992 naar Nederland kwam. Zo verheerlijkte hij het martelaarschap, keerde zich tegen de emancipatie van moslimvrouwen en riep zijn volgelingen op de Nederlandse gewoonten en gebruiken te negeren.

Veheerlijkte martelaarschap en tegen emancipatie moslimvrouwen

Het was ook Fawaz die Allah smeekte Theo van Gogh een vreselijke ziekte en Ayaan Hirsi Ali een 'kanker op de tong' te geven. Voor haatzaaien kon hij niet worden aangepakt, omdat hij Allah vroeg die twee iets aan te doen, en niet mensen rechtstreeks aanzette tot het gebruik van geweld.

In 2012 nam zijn werkgever, de As Soenah-moskee, wel maatregelen: Fawaz werd ontslagen vanwege het sluiten van illegale islamitische huwelijken. Dit gebeurde nadat ook vrouwen zich steeds vaker verzetten tegen Fawaz' 'lucratieve shariahandel'. Aan de Volkskrant legde Fawaz eens de zegeningen van een islamitisch huwelijk uit en maakte hij zijn afkeur van vrouwenrechten duidelijk. 'Feminisme is een ziekte die de gezinnen van binnen kapot maakt, zoals aidscellen het lichaam van binnen ondermijnen.'

Een man loopt langs de islamitische stichting Qanitoen Beeld anp
Een man loopt langs de islamitische stichting QanitoenBeeld anp

De Haagse burgemeester Pauline Krikke was nauw betrokken bij het opleggen van het gebiedsverbod in de wijken waar al langer grote zorgen zijn over radicalisering. Ze noemt de gebedsdiensten in de 'boekhandel' al weken 'zeer ongewenst' en eiste dat hier een einde aan zou komen. Krikke zei eerder 'samen met politie, Openbaar Ministerie en NCTV alles op alles te zetten voorkomen dat hij voet aan de grond krijgt in onze stad'.

Lees verder

Veiligheidsminister Blok maakt gebruik van nieuwe bevoegdheid: gebiedsverbod voor Haagse 'haatprediker'
De omstreden imam Fawaz Jneid, die in Den Haag tegen de zin van de gemeente in gebedsdiensten houdt, heeft een gebiedsverbod gekregen. Hij zou volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie een intolerante boodschap verkondigen en daarmee bijdragen aan radicalisering.

Dit is de radicale imam Fawaz Jneid: 'verkondiger van een intolerante boodschap'
Met een gebiedsverbod poogt Den Haag de radicale imam Jneid af te remmen. In zijn islamitische boekhandel zou hij intolerante preken afsteken. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden