Groep leerlingen betuigt steun aan Murat

Ongeveer dertig leerlingen van het Terra College in Den Haag hebben donderdagochtend voor de school hun steun betuigd aan Murat, de leerling die verdacht wordt van de moord op leraar Hans van Wieren. De politie heeft de groep uit elkaar gehaald...

De leerlingen hadden op een autoraam een groot papier geplakt waarop staat 'Murat we love you'. Ook riepen ze: 'Wij willen Murat' en 'We love you Murat'. Om hun leuzen bij te staan, sloegen ze op auto's.

Ze zijn erg boos dat Murat zo slecht wordt afgeschilderd. Volgens hen heeft Van Wieren het zelf uitgelokt. 'Elke pauze sprak Van Wieren hem aan. Murat heeft op alle manieren geprobeerd om zijn problemen op te lossen, maar iedereen heeft een grens,' zegt een van hen.

De scholieren zijn van plan om vrijdag tijdens de herdenkingsdienst op de school grote foto's van Murat mee te nemen. 'Hij was onze man en deed geen vlieg kwaad.' Volgens de leerlingen zou dit de enige optie voor Murat zijn geweest. 'Als hij van school af zou gaan, zou hij al zijn vrienden achterlaten. We hopen dat hij snel weer vrij komt.'

Bij het schoolgebouw waren donderdag een stuk of zes agenten aanwezig die ervoor zorgden dat de jongeren niet in grote groepen samenscholen. Als ze dat wel doen, worden ze opgepakt, liet een agent weten. Een politiewoordvoerder zei dat voor elke demonstratie een vergunning nodig is en dat deze in dit geval ontbrak.

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de politie in opdracht van locoburgemeester L. Engering de steunbetuiging voor Murat beeindigd, omdat ze het niet 'wenselijk' vond dat dat plaatshad voor de school waar het drama gebeurde.

Directeur G. van Miltenburg kwam even naar buiten om met de leerlingen te praten. Hij wilde daarmee voorkomen dat er een relligere sfeer zou ontstaan, aldus de gemeentewoordvoerster. Hij zei dat hij de leerlingen niet kon verbieden te praten, maar vroeg ze wel enige terughoudendheid in acht te nemen.

Ouders van leerlingen van het Terra College kwamen donderdagmiddag op de school bijeen. Niet veel ouders kwamen op de bijeenkomst af. De ouders meden het contact met de pers.

Hans van Wieren wordt maandag gecremeerd in Rijswijk, maakte B. Toet, de zwager van het slachtoffer, donderdagmiddag bekend. De bijeenkomst krijgt een open karakter, waardoor iedereen die dat wil, Hans van Wieren de laatste eer kan bewijzen.

'Hans wilde dat zo', aldus Toet, die verwacht dat het erg druk zal worden. De familie wil geen audiovisuele media toelaten tot het crematoriumterrein.

Bij alle scholen in Den Haag en omgeving gaat vrijdag de vlag halfstok. De scholen doen ook mee aan de landelijk aangekondigde minuut stilte om 11.00 uur.

Het Terra College houdt vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur een besloten herdenkingsbijeenkomst voor Van Wieren. Dinsdag volgt een herdenkingsbijeenkomst voor het hele Haagse onderwijs, in de Statenhal van het Nederlands Congres Centrum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.