Groep deskundigen gaat letten op meisjesbesnijdenis

Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) krijgt vijftien deskundigen die alert zijn op het fenomeen meisjesbesnijdenis.

Van onze verslaggevers Gijs Herderscheê en Natalie Righton

Het is de tweede maatregel in ruim een week tijd die Bussemaker wil nemen, nadat eind januari bleek dat de aanpak van genitale verminking in Nederland faalt. Vorige week zei ze dat allochtone ouders die naar het land van herkomst reizen in een contract moeten vastleggen dat zij hun dochter zullen behoeden voor besnijdenis.

Het gaat om ouders uit risicolanden waar meisjesbesnijdenis voorkomt, zoals Somalië, Soedan en Ethiopië. Blijken de dochters na terugkomst toch verminkt, dan kan gevangenisstraf volgen. Het contract wordt getekend op vrijwillige basis zegt Bussemaker nu.

Geen standaard onderzoek
De aanstelling van de vijftien deskundigen is nodig omdat de kennis van medewerkers van het Advies en Meldpunt Kindermishandeling over meisjesbesnijdenis ernstig tekortschiet, zo blijkt uit het rapport. Een van de gevolgen is dat AMK-mederwerkers niet ‘standaard onderzoeken’ of aangifte tegen de ouders kan worden gedaan.

Genitale mutilatie wordt in Nederland. beschouwd als kindermishandeling. Er staat een maximale gevangenisstraf van 16 jaar op.

Tekst loopt door onder video

]]>

Het is onbekend hoe vaak het voorkomt, maar de GGD noemt vijfhonderd gevallen per jaar ‘het topje van de ijsberg’. Bij de ergste vorm van besnijdenis worden de clitoris en schaamlippen van een meisje afgesneden, waarna zij wordt ‘dichtgenaaid’. Tot nu toe is nog niemand in Nederland voor het vergrijp vervolgd.

44 meldingen
Tussen juli 2007 en maart 2008 zijn 44 meldingen bij het AMK en de Raad van Kinderbescherming binnengekomen over mogelijke gevallen van genitale verminking. Het betreft 51 meisjes uit 27 gezinnen. Niet één melding heeft geleid tot een aangifte. Bij 15 van de 27 gezinnen is onbekend hoe de zaak is afgehandeld, staat in het rapport. Het AMK gaf in die gevallen slechts eenmalig advies aan de ‘verontruste’ schoolarts of onderwijzeres.

In zes gevallen blijven twijfels bestaan over de verminking, bijvoorbeeld omdat de ouders ‘hun mening over de door hen gewenste besnijdenis niet of onvoldoende hebben gewijzigd’. Bij vijf gezinnen zou er volgens het AMK geen risico meer bestaan op besnijdenis. Dit zou blijken uit het feit dat de ouders ‘ontkennen van plan te zijn hun dochters te laten besnijden’.

Van twee meisjes uit één gezin is bekend dat zij wel besneden zijn. Maar door onkunde bij het AMK werd niet onderzocht waar en wanneer dat is gebeurd, en of de ouders strafbare feiten hebben gepleegd. ‘We onderzoeken nu alsnog of vervolging van de ouders mogelijk is’, zegt Bussemaker. ‘Maar we moeten rekening houden met verjaring.’

Verblijfsvergunning
De dreiging van besnijdenis van een dochter is voldoende reden voor ouders om een verblijfsvergunning te krijgen, blijkt ook uit het rapport. In één casus wordt beschreven hoe een moeder dreigt te worden uitgezet, waarna zij bij het consultatiebureau meldt dat de dochter dan met haar meegaat naar het land van herkomst en daar mogelijk door haar familie wordt besneden.

Het AMK pleit vervolgens bij de IND succesvol tegen uitzetting van moeder, ‘omwille van de veiligheid van het meisje’.Uiteindelijk krijgt moeder een tijdelijke verblijfsvergunning.

Volgens Bussemaker is deze gang van zaken al jaren gemeengoed en valt hij onder de verantwoordelijkheid van haar collega Nebahat Albayrak van Justitie. Het ministerie van Justitie bevestigt dat het risico op besnijdenis ‘regelmatig’ wordt meegenomen in het besluit over een verblijfstatus. Hoe vaak, kan Justitie niet zeggen.

Senegal (Guus Dubbelman / de Volkskrant) Beeld
Senegal (Guus Dubbelman / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden