'Groep des doods' was twee keer simpele horde

Op WK'06 en EK'08 stokte Oranje juist ná moeilijke poulewedstrijden

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

KRAKAU - Het hoort bij de clichés in het voetbal: na de loting voor welk toernooi dan ook de zwaarste groep aanwijzen. De poule met alleen goede landen of clubs. Eén of twee uitstekende deelnemers zullen al na de eerste ronde moeten afvallen. Spannend. Jammer.

Voor het Nederlands elftal zwaait de poort naar de zwaarste groep van het EK (op papier dan) opnieuw open. Twee keer in recente jaren bleek de aangekondigde 'groep des doods' voor het Nederlands elftal echter een levendige doorgang in huppelpas naar de volgende ronde.

Op de allerlaatste wereldranglijst voor het EK, woensdag gepubliceerd door de FIFA, spat de spanning van het papier: Duitsland staat 3de, Nederland 4de, Denemarken 9de en Portugal, overigens liefst vijf plaatsen gezakt, 10de. Ontdoe je de lijst van de Zuid-Amerikaanse landen Uruguay, Brazilië en Argentinië - een Europees kampioenschap is immers aanstaande - dan staan ze 2, 3, 6 en 7 van Europa. Je kunt zonder al te veel risico zeggen: het is de sterkste EK-groep aller tijden. Op papier.

Het is daarom tijd voor een kleine geschiedenis van de groep des doods en daarvoor moeten we terug naar Omar Borrás, voormalig bondscoach van Uruguay. Hij sprak na de loting voor het WK van 1986 (Denemarken, West-Duitsland, Uruguay, Schotland), voor het eerst van 'el grupo de la muerte'. Overigens viel het mee met die aangekondigde dood. Ook een aantal nummers drie ging door naar de tweede ronde, waaronder Uruguay, dat in de tweede ronde verloor van de latere kampioen Argentinië.

Vier jaar eerder was de poule in de tweede ronde van het WK misschien wel de groep des doods aller tijden, hoewel die benaming nog niet in zwang was: Italië, Brazilië, Argentinië. Slechts één land ging naar de halve finale, dat bleek de latere wereldkampioen Italië.

Oranje is ervaringsdeskundige in de groep des doods, waarin het zowel in 2006 (WK) als 2008 (EK) verzeild raakte. 'Vertrouw nooit een blondje', schreef een Servische krant na de loting voor het WK van 2006, nadat fotomodel Heidi Klum Servië, Argentinië, Ivoorkust en Nederland bij elkaar had gebracht.

Bondscoach Marco van Basten noemde de groep interessant, met landen die ook willen voetballen, 'balvaardig en speels.' Na twee speelronden en zeges op Servië en Ivoorkust liep Oranje de polonaise over het veld in Stuttgart. Het vooraf zo veelbesproken duel met Argentinië bleek een veredelde oefenwedstrijd met talloze reserves.

Onderkoeld

Ook in 2008 was het raak, met de WK-finalisten Italië en Frankrijk als tegenstander, plus het sterke Roemenië. 'Ik ben het inmiddels wel gewend', zei Van Basten op rustige toon, bijna onderkoeld. 'Maar als de groep van 2006 de poule des doods was, hoe zullen we deze groep dan noemen?'

Dat was een goede vraag, maar binnen een paar dagen rekende Nederland gedecideerd af met Italië (3-0) en Frankrijk (4-1) en was het duel met Roemenië slechts een formaliteit.

Op beide toernooien werd Nederland meteen daarna uitgeschakeld, door respectievelijk Portugal en Rusland. Misschien was te veel spanning bij de voetballers verdwenen nu het huzarenstukje was geleverd. Van Bastens opvolger Bert van Marwijk beschouwde het zelfs als zijn belangrijkste taak: meer stabiliteit in het elftal brengen.

In 2010, bij zijn debuut als bondscoach op een toernooi, mocht Van Marwijk zich gelukkig prijzen met de loting: Denemarken, Japan en Kameroen waren de tegenstanders in de groepsfase. Maar voor het EK was hij ook aan de beurt, na een nota bene door Van Basten voltrokken loting: Denemarken, Duitsland, Portugal. Het was even schrikken voor trainers en spelers. In de media zeiden ze onder meer het volgende.

De Duitse bondscoach Joachim Löw: 'Dit is een explosieve groep. Voor ons kan het een voordeel zijn vanaf de eerste dag te worden uitgedaagd.'

Morten Olsen van Denemarken: 'Het is zonder twijfel de sterkste groep. Ik vraag me af of mijn collega's er blij mee zijn.'

Cristiano Ronaldo, speler van Portugal: 'Het is mijn droom iets te winnen met de nationale ploeg en dat kan nog steeds. Onze groep is de zwaarste van Euro 2012, maar dat zullen onze tegenstanders ook zeggen.'

De mooiste uitspraak was van de Deense spits Nicklas Bendtner: 'Als je niet op je best bent, word je gestraft in deze groep. Dit zijn wedstrijden waarvoor je ademt en leeft als voetballer.'

En zo is het.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden