nieuwsdividenduitkeringen

Groep bankiers ABN Amro mag extraatje van 10 miljoen euro verdelen

Een exclusief gezelschap ABN Amro-bankiers heeft vorig jaar, boven op hun vaste salaris, in totaal 10 miljoen euro opgestreken. Formeel valt dat ongebruikelijk hoge bedrag niet onder het strenge bonusplafond, omdat het om dividenduitkeringen gaat.

Koen Haegens
Ceo Kees van Dijkhuizen (links) en cfo Clifford Abrahams (rechts) van ABN Amro tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2018.  Beeld AFP
Ceo Kees van Dijkhuizen (links) en cfo Clifford Abrahams (rechts) van ABN Amro tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2018.Beeld AFP

Dat blijkt uit het jaarverslag dat de staatsbank woensdagochtend heeft gepubliceerd. Het gaat om een groep van zestien (oud-)medewerkers van een private-equityfonds, ABN Amro Participaties. Dat fonds is gespecialiseerd in het opkopen, reorganiseren en met winst doorverkopen van bedrijven. In 2018 werd onder meer winkelketen Suitsupply van de hand gedaan.

‘Gematigd beloningsbeleid’

In de wereld van private equity is het gebruikelijk dat managers met eigen geld aandelen kopen in hun fonds. Op die manier delen zij mee in de winsten én de verliezen. De vraag is echter hoeveel risico de medewerkers van ABN Amro Participaties liepen. Als werknemers van ABN Amro vielen zij tegelijkertijd onder de cao van de bank, met alle bijbehorende zekerheden.

In totaal hebben de managers de afgelopen drie jaar gemiddeld ruim 1,5 miljoen per persoon extra gekregen. Ter vergelijking: het brutojaarsalaris van topman Kees van Dijkhuizen bedraagt dit jaar iets meer dan 740 duizend euro. Hij krijgt geen bonus. Zijn bank gaf eind vorig jaar, na eerdere berichtgeving hierover in de Volkskrant, al toe dat de riante verdiensten bij de private-equitytak ‘niet in de geest zijn van het gematigde beloningsbeleid van ABN Amro’. Het bleek een van de redenen waarom het 25 jaar oude fonds inmiddels op afstand is gezet.

Oppositie wil bonuswet aanscherpen

‘Bezopen’ en ‘absoluut niet de bedoeling van de Nederlandse bonuswetgeving’. Zo noemt Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA de gang van zaken bij ABN Amro Participaties. De bank heeft het bewuste onderdeel afgelopen december verzelfstandigd, maar Nijboer sluit niet uit dat andere (buitenlandse) banken in de toekomst met soortgelijke constructies komen. Om dat te voorkomen, wil hij een amendement indienen om de beloningswet – die onder meer een bonusplafond voorschrijft van maximaal 20 procent van het vaste salaris – verder aan te scherpen: ‘Voor medewerkers van banken moeten dit soort dividenduitkeringen verboden worden.’

Die verzelfstandiging zorgt er ook voor dat ABN Amro de dividenduitkering voor de private-equitymanagers vanaf volgend jaar niet meer in haar jaarverslag hoeft te vermelden. Mogelijk is dan het hek pas echt van de dam. De cijfers van ABN Amro over het vierde kwartaal tonen namelijk dat de fortuinlijke bankiers nog veel meer geld tegemoet kunnen zien. Afgelopen december zat er maar liefst 47 miljoen euro in hun pot met (deels gerealiseerde) winst.

Meer lezen over ABN Amro?

Hoe staatsbank ABN Amro afscheid nam van 16 bankmedewerkers die onderling miljoenen verdeelden.

Analyse: het roemruchte verleden laat ABN Amro niet los.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden