Groen

Het artikel 'De toekomst van de boer is groen' van Ineke Jungschleger (de Voorkant, 13 maart) geeft een interessante serie visies, waarin vooral opviel dat de voedselproductie in feite uit Nederland zou kunnen verdwijnen....

Het is zeker zo dat Nederlandse ondernemers in die werelddelen succesvolle producenten zijn van bloemen, peultjes en andere voedselgewassen. Maar de productie en de consumptie liggen op die manier wel heel ver van elkaar verwijderd.

Als kritische consumenten, en dat is een groeiende groep, hun avondeten inkopen kijken zij ook naar zoiets als de hoeveelheid vliegtuig-kilometers die het kropje sla of de boontjes hebben afgelegd voordat zij in Nederland in de supermarkt liggen. De uitstoot van CO2 is een bron van zorg, die door al ons voedsel van ver te laten komen sterk toeneemt.

De visie van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen - een organisatie met ruim 65 duizend agrarische en vooral niet-agrarische leden, die zich inzetten voor onder andere duurzame voedselproductie - is dat we in Nederland veel meer dan tot nu toe de agrarische productie en de natuur bij elkaar kunnen betrekken.

Als we erin slagen daarbij ecologisch te werk te gaan, als we als consumenten de eerlijke prijs willen betalen die daarvoor nodig is, dan biedt dat kansen voor een groen Nederland.

Groen waarin ook het aantrekkelijke agrarische cultuurlandschap z'n plaats heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden