Groententaart van de bakplaat

Weekendrecept

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.Deze week: Tarte aux légumes

Beeld Yvette van Boven

Zo, de vakantie is geregeld. Ik verbaas me er altijd over als blijkt dat ik dat vorig jaar november had moeten doen, want de leuke huisjes zijn in de lente al op. Enfin, we gaan overigens eerst naar de Provence, dat is een vaste stop.

Mijn vriendin Valerie verwacht ons en zit aan het eind van de middag klaar voor de apero naast een tafel vol rosé, bier, vin de noix, pastis, kannen water en bakken ijsblokjes. Verder geeft ze er een zelfgebakken tomatentaart bij.

Zelf maak ik die taart met meer soorten groenten, dat ziet er niet alleen mooier uit, tomaten zijn vaak vochtig en dat is niet bevorderlijk voor een krokante bodem. Het resultaat is overigens schitterend mits u de moeite neemt om heel zen de flinterdunne plakjes groenten om en om in de taart te leggen.

Vakantie op een bakplaat, santé.

Recept voor 1 taart

Ingrediënten
1 rol bladerdeeg (ca. 300 g) of velletjes uitgerold tot een rechthoek
1 ei
11/2 courgette
4 oranje snackpuntpaprika's
5-6 tomaten
2 eetl. tijmblaadjes
6 eetl. fijngeraspte Parmezaanse kaas
scheutje olijfolie
zeezout
versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met de achterkant van een mes een rand van 2 cm breed in langs de randen van het deeg, zodat er een lijst ontstaat. Bestrijk die rand met losgeklopt ei. Prik binnen de rand het deeg in met een vork. Bak het deeg 12 minuten voor.

Snij intussen alle groenten met een scherp mes, of op de mandoline, zo dun als u durft.

Haal de voorgebakken bodem uit de oven. Druk eventueel opgebolde stukken deeg met de achterkant van een lepel terug plat. Beleg de taart dan dakpansgewijs met de groenten: plakje courgette, ringetjes paprika, courgette, tomaat, courgette, et cetera. Hoe netter, hoe mooier straks. Bestrooi met zout en peper, een paar druppels olijfolie, tijmblaadjes en Parmezaanse kaas. Bak de taart 30 minuten. Eet warm of koud.

Beeld illustratie yvette van boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.