Recept

Groentenstoofschotel in bier

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag groentenstoofschotel in bier (bijgerecht voor 2 personen).

Beeld Pay-Uun Hiu

Een echte bierdrinker zal ik wel niet worden, daarvoor is een goed glas wijn me eenvoudig te lief. Maar sinds ik weet dat bier meer is dan fabriekspils en dat je dat ook uit mooie glazen kunt drinken, komt het toch vaker bij mij op tafel. En de cultus van de liefhebberbieren in de hipsterscene stroomt gaandeweg ook mijn keuken in.

Bijvoorbeeld met het Echt bier kookboek van Stevan Paul, Torsten Goffin en Daniela Haug (Fontaine Uitgevers), een verhelderende rondgang langs biersoorten en bijzondere brouwerijen in de traditie van het Amerikaanse craft-bier: succesvolle thuisbrouwers die van hun hobby een bedrijf hebben gemaakt. Kok Stevan Paul geeft er recepten bij, want met al die bieren en nieuwe hopsoorten en gradaties van bitterheid kan de combinatie van drank en spijs nog weleens catastrofaal uitpakken.

Het nieuwe bier mag dan meer over smaak gaan en minder over massa, de gerechten zijn stevig en vooral vlezig. Bij de snacks, voorgerechten en desserts zijn nog wel vegetarische recepten te vinden, maar bij de hoofdgerechten wil de bierdrinker blijkbaar toch vlees of vis. Het wachten is op de vega's tussen de hipsters.

Het alternatief is zelf experimenteren; er zitten wel goede vegetarische bijgerechten bij, of hoofdgerechten met vlees die met wat fantasie zijn om te bouwen tot een vegetarische variant, zoals de in bier gestoofde regenboogwortels. Aanbevolen wordt een 'donker bier met roostersmaak als porter, stout of imperial stout' en 'bijzonder lekker' zijn de in houten vaten gerijpte of licht vanille-achtige varianten.

Ik ging naar een bierspecialist en kwam thuis met een Export Porter 1750 van Brouwerij Kees. Voor mij te heftig om gewoon te drinken, maar de wortels krijgen er een ongelofelijke opkikker van. Samen met pastinaak en knolselderij heb je een groenteschotel die het ook redt zonder de kotelet met vanilleboter uit het recept. Voor wie dat te experimenteel is: probeer het met een wat minder uitgesproken bier.

Bereiding

Boen de wortels en de pastinaken schoon en snijd ze overlangs in niet al te dunne repen. Schil de knolselderij en snijd die ook in repen. Verhit de olie in een braadpan en bak de groenten 8 minuten op halfhoog vuur. Roer de knoflook, het venkelzaad en de honing door de groente en strooi er peper en zout op. Giet het bier erbij, breng het aan de kook, giet alles over in een ovenschaal en stoof de groente in een voorverwarmde oven (220 graden) in 15 minuten gaar. Eet met een pittige vegaburger en salade.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

- 200 g wortel
- 200 g pastinaak
- 200 g knolselderij
- 5 eetl. olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1/2 theel. venkelzaad
- 1 eetl. honing
- zwarte peper, versgemalen
- zout
- 200 ml donker bier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden