Groenteman zet helaas niet door

Maar werd het daardoor ook een spannende zondagavond? Zo spannend dat je vier uur bleef kijken en luisteren naar haar en de schrijfster Renate Dorrestein, de eerste van de vier Zomergasten die zij dit jaar mag presenteren bij de VPRO?...

Zomergasten. Zondag, VPRO. 20.19 uur.

Hanneke Groenteman deed wat ze zich voorgenomen had: 'Een mooie heldere avond maken. Zorgen dat alles aan bod komt en dat ik niet te lang blijf hangen op één punt'.

De gespreksleidster probeerde de eerste seconden al suspense te wekken door haar gast te vragen of díe de marathon wel zou uitzitten. Het zou een reden kunnen zijn om te blijven kijken tot na middernacht. Renate Dorrestein mag dan wel de bekendste ME-lijder van Nederland zijn, ze leek de verpleegstershulpvaardigheid niet zo op prijs te stellen. Ze had tevoren een extra tuk gedaan, zei ze.

Waarna de de avond begon te kabbelen.

Twee uur later. Een fragment, en gelachen om iets wat te ver gaat. Groenteman brengt het stuk In NRC Handelsblad ter sprake waarin Dorrestein haar afschuw verwoordt over de populariteit van 'hip geworden lompheid', zoals bedreven door Paul de Leeuw in zijn tv-programma's. Groenteman is het niet met haar eens. Zij is met veel anderen een liefhebber van Paul de Leeuw, zegt ze. Goede bedoelingen en zo, emancipatorisch.

Renate Dorrestein brengt nog een taxichauffeur te berde die Paul de Leeuw ook 'een miesmuil' vond en wil dan de beginnende discussie kappen, want 'het is mijn favoriete televisie-avond'. Hanneke Groenteman geeft zich bijna gewonnen, 'we houden er over op want het is jouw avond', maar wil toch nog iets ter verdediging van Paul de Leeuw zeggen. 'Waarom voel jij je geroepen je tot zijn advocaat op te werpen?' vraagt Renate Dorrestein.

Dit is spannend. Belangwekkend ook, want Renate Dorrestein rekent Paul de Leeuw, althans zijn tv-programma's, tot het complex van 'onze normen-en-waarden-verglijding' waar ook de 'moord op Meindert Tjoelker' een fenomeen van is. Bovendien is het in deze configuratie ook nog pikant, omdat Groenteman zoveel jaar geleden Paul de Leeuw min of meer ontdekte en in de redactie zat van zijn allereerste Schreeuwen van de Leeuw.

Helaas, Groenteman zet niet door. Ze heeft zich voorgenomen een keurig interview te houden. De met de gast afgesproken punten en fragmenten af te werken. Niet te schuren als haar voorgangers Wim T. Schippers en Freek de Jonge en daarvoor Peter van Ingen op een andere manier. Zo'n lange tv-avond heeft het wel nodig, enig geschuur tussen presentator en zomergast.

Sietse van de Hoek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.