RECEPT

Groentecurry met gepaneerd ei

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Groentecurry met gepaneerd ei. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Tallina van den Hoed

Zo. De klok is weer verzet, de paasdagen zijn voorbij en iedereen moet weer werken of naar school. Toch, Pasen mag voorbij zijn, het huis laat zich niet zomaar ontpasen. De plastic kuikentjes zitten, net als vergeten verstopeitjes, overal in het huis nog tussen de planten, er is zeker nog een pond chocolade-eitjes en op het aanrecht staat een schaaltje zelf beschilderde, hardgekookte eieren te pronken.

Officieel houd je hardgekookte eieren in hun schil maximaal een paar dagen goed in de koelkast. Maar eieren die op Eerste Paasdag gekookt en geverfd zijn, kun je rustig nog eten. (Bij twijfel: pel het ei en je ruikt vanzelf of het nog goed is.) Maar dan? Eiersalade? Huzarensalade verkleed als Russisch ei? In Groningen bestaat een populaire snack, de eierbal: een hardgekookt ei in ragout, met daaromheen een krokant paneerlaagje. Dat is voor de dinsdag wellicht wat bewerkelijk, maar een gewoon gepaneerd ei is eigenlijk ook al erg lekker.

Bereiding

Snipper ui, knoflook en peper en fruit in wat zonnebloemolie. Doe de zaadjes erbij en bak ze mee. Heb je geen fenegriekzaadjes (of poeder)? Neem dan een theelepel speklapjeskruiden en laat het zout later weg. Snij de spits- of Chinese kool in smalle reepjes en doe ook in de pan. Doe de santen erbij en eventueel een beetje water, zodat het makkelijker smelt. Roer af en toe. Als de santen gesmolten is, kan de spinazie met wat zout en peper in de pan. Roer, doe het vuur uit en maak de eieren.

Pel de eieren. Pers een teen knoflook en wat zout door het losgeklopte ei en roer even. Haal elk ei eerst door het losgeklopte ei en daarna door het paneermeel. Bedek het helemaal. Herhaal dit, voorzichtig, zodat het korstje niet loslaat. Verhit een halve liter olie tot ongeveer 180 graden: als je er waterdruppeltjes in laat vallen, zegt het 'kloink'. Frituur elk ei in 4 minuten goudbruin. Laat het uitlekken op keukenpapier. Verdeel de groentecurry over 4 borden, zet het gefrituurde ei ernaast en eet met rijst of naanbrood.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

1 ui
3 tenen knoflook
1 rode peper
zonnebloemolie
1/2 theel. komijnzaad
1/2 theel. fenegriekzaadjes
400 g spits- of Chinese kool
1/4 blok santen
400 g spinazie
zout, peper
vissaus

Voor de eieren:
4 hardgekookte eieren
1 teen knoflook
zout
1 losgeklopt ei
paneermeel
olie om te frituren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden