Groente die geen groente meer mag heten

Net zoals vis van Het Nederlandse Visbureau geen vis meer mag heten maar 'zee-idee', durven groenteverkopers groente geen groente meer te noemen....

Het begint al bij de naam van 's lands grootste tuinbouwveiling die de spullen van bijna tienduizend puur-Hollandse tuinders aan supermarkten verkoopt: die heet niks met groente, maar The Greenery. Bij Iglo zetten ze niet zomaar spinazie op het nieuwe diepvriespak, maar 'Lentespinazie'. Hak verkoopt sinds een paar maanden naast glazenpotgroente ook diepvriesgroente, maar durft dat alleen onder de interessanterige naam 'Groente à la Carte'. Zonnatura mengt een potje peutervoeding voor 34 procent met wortel, broccoli, bloemkool en selderij en zet met koeienletters 'Veldgroenten' op het etiket. Grappig genoeg keert bijna dezelfde groentencombinatie nog enkele keren terug in de onbespoten potjesvoeding als 'Voorjaarsgroenten', 'Tuingroenten' en 'Groentenfestijn'. ('Hoe heet je?', vraagt klant aan de prostituee, waarop de prostituee antwoordt met: 'Hoe wil je dat ik heet?').

Groko probeert thuiskokers zo min mogelijk af te schrikken door zijn diepvriesmengsels te tooien met exotische namen als 'Bourgondische', 'Bretonse' of 'Chinese pangroenten'. En de vierde grote in 'vriesverse' groente, Bonduelle, zet snijbonen als Hollandse Snijbonen in het diepvriesschap. Dat is nog een heel onschuldige toevoeging. Maar wie op zoek is naar erwtjes, kan lang zoeken: erwtjes heten geen erwtjes, maar tuinerwtjes. Bij Bonduelle zetten ze er op de verpakking van hun nieuwe 'Minute diepvriesgroenten' zelfs in even grote letters 'Petits Pois Doux' achter om het lekker te maken.

Nog even en tuinbonen heten tuintuinbonen, nee, tuintuinboontjes. Net zoals sperziebonen bij Bonduelle voortaan 'Franse Sperzieboontjes' zijn. Want verkleinwoorden, daar zijn ze ook dol op in de groentenindustrie: niemand verkoopt peulen, en omdat bloemkooltjes en broccolietjes niet bekken, maken ze daar bij Bonduelle bijvoorbeeld 'Broccoli-roosjes' van. Alle groente wordt fluisterend aangeprezen met zachte, lieve stemmetjes, opdat het handjevol verwende Nederlanders dat nog weleens een complete warme maaltijd tot zich neemt vooral niet afgeschrikt wordt.

'Mam, mag ik nog wat bonen?'

'Jongen, praat toch niet altijd zo grof. Jij ook nog wat slaboontjesroosjes, schat?'

De invriezers van Bonduelle gaan zo ver, dat ze de groentetjes zelfs verstoppen in hun nieuwste diepvriesuitvinding: die heet 'Smoorbakgroenten', en dat is 'een rijke groentenmelange met stukjes vlees in een heerlijke saus. Kort verwarmen in de koekenpan'.

'Mmm, heerlijk lieverd, dat vlees. En die saus ook. Maar hoeven we er geen groente bij?'

'Dat zit er al bij. Ertussen.'

'Goh. Daar proef je anders niks van.'

Je proeft alleen smoorbak. Dat is dé oplossing voor de groententelers. Het kan geen toeval zijn dat de nieuwe directeur die vorig jaar werd aangetrokken om de ruziënde coöperatieve groenteveilingen binnen The Greenery samen te smeden tot één commercieel sterk bedrijf, afkomstig is uit de coöperatieve vleesindustrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden