'Groenrechtse' einzelgänger aast op zetel in Eerste Kamer

De kieslijst voor 23 mei kent drie nieuwkomers die een gooi doen naar zetels in de Eerste Kamer: twee politieke partijen en één ondernemer. De PVV en Jan Nagels' 50Plus lonken na de successen in de provincies naar het groene pluche. Een vreemde eend in de bijt is de duurzaam ondernemer Ruud Koornstra ¿ pleitbezorger van de ledlampen en de elektrische auto.

Ruud Koornstra

Het centraal stembureau voor de Eerste Kamerverkiezing maakte donderdag bekend welke partijen meedoen en met welke kandidaten. Op 23 mei brengen de leden van Provinciale Staten (anoniem) hun stem uit op iemand van deze lijst.

Om in een provincie mee te kunnen dingen naar stemmen van Statenleden, moet voor die provincie de steunverklaring van zijn ingeleverd. Zeven partijen doen in alle provincies mee. Koornstra doet mee in elf provincies.

Groenrechts
Koornstra, die de enige kandidaat is op zijn naamloze lijst, heeft voor deze zogenoemde 'ondersteuningsverklaringen' alle 566 Nederlandse Statenleden aangeschreven. Alleen van de 39 Zeeuwen wilde niemand zijn steun uitbrengen. Vooralsnog heeft hij echter nog geen enkele toezegging dat iemand op hem gaat stemmen. 'Het kan dat iemand zijn stem op mij uitbrengt omdat zijn eigen partij te weinig duurzaam is. Plus: er zijn nog zo'n 6 à 7 restzetels te verdelen,' aldus Koornstra, die zichzelf 'groenrechts' noemt: liberaal en gericht op duurzaamheid.

Senaatszetel of niet, Koornstra heeft nu al geschiedenis geschreven. Hij is de eerste 'partij' die niet ook vertegenwoordigd is in de Provinciale Staten. Bovendien is hij de eerste die een kieslijst vormt in zijn eentje. Waarschijnlijk is de groene miljonair ook de eerste senaatskandidaat die een eigen campagnecoördinator heeft en een eigen 'wetenschappelijk bureau': tien hoogleraren denken met hem mee.

Houdgreep
Koornstra is lid van zeven politieke partijen en heeft gemerkt dat die in een houdgreep zitten. Met zijn 'groene stoel' in de senaat wil hij 'boven de partijpolitiek uitsteken'. Als hij de 38ste zetel krijgt en de coalitie op 37 blijft steken, hoopt hij dat 'alle partijen aan hem gaan trekken'. Geen uitgestoken hand, oppositie of coalitie, zal hij afslaan. Koornstra: 'Dan kan ik ze steeds mijn verhaal vertellen en hoop ik dat ze daar bij elk wetsvoorstel even aan denken.'

Is de Eerste Kamer, waar wetten vooral worden getoetst, wel de geijkte plek om duurzaamheid te prediken? Koornstra: 'Ik zal wikken en wegen: is het een goed en duurzaam besluit? Duurzaamheid is net zo goed een kernwaarde.'

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden