Groenlipmosselen

Voor een deel vormt de partij ongeregeld in de ramsjbak – in de beschaafdere zaak kleine stapels op een verdekt tafeltje – de stille getuigenis van inschattingsfouten, uitgeverijen die verkeerd gokten of te laat ontdekten dat de trouweloze koper alweer in de ban was van een nieuw cooking head op...

Er zijn ook boeken bij die niet beter verdienen, niet eens per se de wezenloze uitgaven die speciaal voor de ramsj in elkaar gezet worden om in bulk te worden gelost bij een Witte Boekenhal – tijdelijk gehuisvest in een drukke winkelstraat tot zich daar weer een serieuze huurder meldt.

Met 65 procent korting gaat Zen en de kunst van modern Oosters koken van Deng Ming-Dao (wordt niet nader geïntroduceerd, hij betuigt als geestelijk rijker mens dank aan leermeester Kobori) de deur uit. 'Een spirituele benadering van koken', aldus het omslag van het boek dat Bosch & Keuning een jaar of vijf geledenliet vertalen uit het Engels. Met zijn minimum aan aanpassingen was het ten dode opgeschreven.

'Aandacht voor onze gasten begint wanneer we de theeceremonie voorbereiden. De tuin is perfect verzorgd. De kamer is schoon. Misschien hangt er een zorgvuldig gekozen prent in een alkoof, met bloemen ervoor. De thee is van hoge kwaliteit en wordt gepresenteerd in een kostbare kom. Aan het begin buigen we voor de gasten.'

Het echte struikelblok vormen de boodschappen, terwijl nog wel wordt geadviseerd vooral nog een minuutje met de inkopen plaats te nemen op een bankje in het park, 'of gewoon op de stoep voor uw huis' (met alkoof). 'Bedenk hoe u geprobeerd hebt uw voedsel te kiezen en op een elegante manier te combineren.' Er is maar één aanleiding om met je nog lege tas te gaan zitten: blaarvorming.

Al die kilometers voor niets. Zen, het lukt niet in het dorp. Nergens verse Chinese boksdoornblaadjes voor de soep, enoki, matcha voor de usucha, rode rijst, lelieknoppen, narazuke of gezouten kersenbloesems. Goed, geen toko in de winkelstraat. Maar ook de vishandel verkoopt neen ('Gerookte steur? Nieuw-Zeelandse groenlipmosselen?'), en de groentezaak heeft wel pompoen, maar geen Japanse winterkabocha en ook geen Meyer-citroenen. Waar moesten we trouwens heen voor de takuan? Voor de panko?

Gewone miso kan besteld worden, de witte uit Kyoto niet.

Een combinatie van voedsel uit de bergen en voedsel uit zee. Kook 8 sugarsnaps kort in water met zout. Leg ze op een vierkant blad van cederhout, rechtsboven. Linkonder 8 rolletjes gerookte zalm en 'desgewenst' 8 kappers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden