GroenLinks wil rebelse gedeputeerde royeren

GroenLinks in Limburg wil partijlid Carla Brugman uit de partij laten zetten. Vrijdag werd bekend dat Brugman toetreedt tot het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Limburg. Daarin zitten ook gedeputeerden van Forum van Democratie en de PVV.

Carla Brugman (GroenLinks) in het midden Beeld ANP

GroenLinks had in een eerdere fase van de coalitievorming aangegeven onder geen enkel beding in één bestuur te willen gaan zitten met deze twee partijen. GroenLinks Limburg heeft het landelijk bestuur verzocht het royement van Brugman in gang te zetten.

De Limburgse GroenLinks-fractievoorzitter Pepijn Baneke zei ‘met ontsteltenis’ kennis te hebben genomen van het besluit van Brugman om gedeputeerde te worden. ‘De deelname van Brugman wekt de schijn alsof het zou gaan om een breed college, maar daaraan willen wij niet meewerken’, aldus Baneke zaterdag.

Brugman was van 2011 tot en met september 2018 Statenlid voor GroenLinks. Ze was een aantal jaren fractievoorzitter. In 2015 was Brugman lijsttrekker voor haar partij. Brugman is sinds een jaar wethouder in Venray voor de partij Venray Lokaal. Ze heeft aangekondigd daarmee te stoppen nu ze gedeputeerde wordt.

In een reactie heeft Brugman gezegd dat ze zich op persoonlijke titel kandidaat heeft gesteld. ‘Ik zit er niet namen GroenLinks.’ Brugman liet weten dat ze de verdere procedure afwacht. Maar ze benadrukte bij haar voornemen te blijven om gedeputeerde te worden.

Limburg krijgt een college met zeven gedeputeerden van CDA, PVV, Forum voor Democratie en VVD, en twee externe kandidaten, onder wie Brugman. Limburg is daarmee vooralsnog de enige provincie waarin Forum voor Democratie, de grote winnaar van de verkiezingen, tot het provinciale bestuur toetreedt.

In Zuid-Holland doet Forum nog mee aan de onderhandelingen over deelname aan het provinciebestuur. De kans dat dat lukt is klein; woensdag liepen de onderhandelingen daar stuk, toen ChristenUnie/SGP zich terugtrok uit de gesprekken met FVD, VVD en CDA. Het nieuwe provinciebestuur van Limburg wordt op 28 juni geïnstalleerd.

Meer over de Statenverkiezingen en de vorming van een nieuw provinciebestuur in Limburg: Forum voor Democratie gaat meebesturen in Limburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden