NieuwsCorona initiatief GroenLinks

GroenLinks wil corona eronder krijgen met sneltesten voor de hele bevolking

Nederland moet tijdens twee weekenden de hele bevolking testen op corona. Als degenen die besmettelijk zijn daarna echt in quarantaine gaan, wordt de coronapandemie snel teruggedrongen. Tegelijk kan met sneltesten die aangeven of iemand besmettelijk is, de samenleving weer gedeeltelijk opengaan. De schade aan economie en welzijn is dan ook minder groot dan met de gedeeltelijke lockdowns.

Gijs Herderscheê
GroenLinks-voorman Jesse Klaver in september. Beeld Patrick van Katwijk / BSR Agency
GroenLinks-voorman Jesse Klaver in september.Beeld Patrick van Katwijk / BSR Agency

Dit stelt GroenLinks voor in een initiatiefnota. Partijleider Jesse Klaver hoopt dat zijn voorstel nog voor de jaarwisseling door de Tweede Kamer wordt besproken. Hij hoopt dat het voorgestelde beleid dan in januari kan beginnen.

Klaver vermoedt dat het nog lang duurt voordat de pandemie met een vaccin onder controle is. ‘We kunnen het ons ook niet veroorloven om te wachten op de dag dat nagenoeg iedere Nederland is ingeënt tegen het coronavirus.’ Ook na vaccinatie is het volgens hem de vraag of er sprake is van ‘duurzame immuniteit’, hoe vaak het vaccin moet worden toegediend en of het vaccin de verspreiding van het virus ook tegengaat.

Klaver vindt het ‘een politieke keuze’ hoe de samenleving wordt ingericht totdat de pandemie met een vaccin onder controle is. ‘We moeten proberen te voorkomen dat we van de huidige lockdown naar een volgende lockdown sukkelen. Voorkomen dat we in een derde golf belanden.’

Daarom stelt GroenLinks een rigoureuze aanpak voor. De partij wil in twee opeenvolgende weekends met sneltests de bevolking op corona screenen. In Slowakije is dat al gebeurd en in Oostenrijk wordt dat voorbereid. Sneltests geven volgens GroenLinks goed aan of een burger wel of niet besmettelijk is. ‘De sneltest’, schrijft GroenLinks, ‘is wel een effectief middel om de epidemiologische verspreiding van het virus in kaart te brengen en verdere verspreiding tegen te gaan, mits mensen met een positieve uitslag in isolatie blijven gaan.’ De betrouwbaarheid van de sneltest schommelt tussen de 73 procent en 90 procent, maar hij geeft binnen een halfuur een uitslag. Het vergt minder inzet van medisch personeel, legt geen beslag op laboratoria en is goedkoper dan de zogenoemde PCR-test.

Testvergoeding

De testbereidheid en de bereidheid om na een positieve test in quarantaine te gaan, wil GroenLinks stimuleren met een testvergoeding. ‘Een dergelijke onkostenvergoeding zou kunnen neerkomen op eenmalig 50 euro. Tevens zouden Nederlanders met een positieve corona-uitslag een isolatievergoeding kunnen ontvangen van 250 euro per week voor de gederfde inkomsten.’

Zo’n bevolkingstest en de vergoedingen zijn duur, maar de kosten vallen volgens GroenLinks in het niet bij de schade van een gedeeltelijke lockdown. ‘Het totaalpakket van een populatietest in twee rondes en stimulatiemaatregelen, onder een vergelijkbare participatie- en besmettingsgraad als in Slowakije, zou dan éénmalig neerkomen op 940 miljoen. Afgezet tegen een economische schade van circa 1 miljard per dag die een ‘milde lockdown’ kost, is dit een economisch rationele investering.’ GroenLinks gaat ervan uit dat 80 procent van de bevolking, degenen tussen 10 en 70 jaar, wordt opgeroepen waarbij 90 procent meedoet en 90 procent in isolatie gaat na een positieve test.

Maar er moet daarna meer gebeuren, want ‘een populatietest biedt geen garantie voor de toekomst’. Om de maatschappij te kunnen heropenen en de pandemie onder controle te krijgen, moeten volgens de partij dagelijks een miljoen sneltests beschikbaar zijn.

Een negatieve uitslag van een sneltest zou acht uur lang toegang kunnen geven tot bijvoorbeeld theater en horeca. ‘Bij handhaving van een groepsgroottebeperking zouden ook deze deuren weer open kunnen op voorwaarde van een negatieve testuitslag.‘

Ook het onderwijs zou weer op volle toeren kunnen draaien. ‘Een negatieve testuitslag biedt wat de indieners betreft voldoende waarborging om collegezalen en praktijkleslokalen weer te kunnen openen.’ Als voorwaarde noemt GroenLinks wel dat de sneltests twee keer per week worden afgenomen om ‘nieuwe besmettingshaarden te voorkomen’. Ook moet het digitale afstandsonderwijs blijven voor studenten die in quarantaine zitten. ‘De benodigde testcapaciteit om alle studenten én personeel twee keer per week te laten testen komt uit op circa 385 duizend testen per dag’, schat de partij.

Ook voor de sport kunnen sneltests een uitkomst zijn. Nu zijn alle amateurcompetities stilgelegd en er gelden limieten voor binnensporten. ‘Ook voor deze sector roepen de indieners het kabinet op om sneltest-locaties mogelijk te maken en een negatieve testuitslag verplicht te stellen.’ Om dit mogelijk te maken zijn 90 duizend sneltests per dag nodig, schat GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden