NieuwsVerkiezingen

GroenLinks wil alternatief basisbeurs: startkapitaal van 10.000 euro voor alle 18-jarigen

Een startkapitaal van 10.000 euro voor iedere 18-jarige in Nederland, om te gebruiken voor de eigen ontwikkeling. Met dat voorstel biedt GroenLinks een alternatief voor de basisbeurs, die vijf jaar geleden werd afgeschaft. Het geld kan worden gebruikt voor onderwijs, maar bijvoorbeeld ook voor voor het oprichten van een eigen bedrijf.

Redactie en ANP
GroenLinks-leider Jesse Klaver tijdens een online partijcongres in de Amsterdamse popzaal De Melkweg. Beeld ANP
GroenLinks-leider Jesse Klaver tijdens een online partijcongres in de Amsterdamse popzaal De Melkweg.Beeld ANP

Vijf jaar geleden verdween de basisbeurs en werd het leenstelsel ingevoerd, mede met steun van GroenLinks. Maar veel partijen die het leenstelsel steunden zijn op hun schreden teruggekeerd. Een meerderheid van de Kamer wil er inmiddels van af. Een aantal partijen wil terug naar de basisbeurs, maar GroenLinks komt nu dus met een alternatief.

GroenLinks wil de uitkering van het startkapitaal met terugwerkende kracht laten ingaan per 2015. In dat jaar werd het leenstelsel voor studenten ingevoerd. Met het startvermogen kunnen studenten die daar sindsdien mee te maken kregen hun studieschuld deels of helemaal aflossen, zo is de gedachte.

Het geld moet ook beschikbaar komen voor alle jongeren die de afgelopen jaren onder het leenstelsel vielen. Verder wil GroenLinks de toegang tot de aanvullende beurs uitbreiden. Jongeren wier ouders 100.000 euro of minder verdienen moeten er voor in aanmerking komen, vindt de partij.

GroenLinks denkt dat het zo’n 2,2 miljard euro kost om het plan uit te voeren. Dat geld wil de partij opbrengen met een vermogensbelasting op miljonairs, van 1 procent voor mensen met meer dan een miljoen euro en 2 procent voor mensen met meer dan twee miljoen.

Het plan maakt deel uit van het nieuwe verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat de partij zaterdag presenteert.

De PvdA, een van de initiatiefnemers van het leenstelsel, wil nu de studiebeurs weer terug

Een van de partijen die het studieleenstelsel wilde invoeren, wil er nu vanaf. De PvdA wil in het nieuwe verkiezingsprogramma de basisbeurs terug en de schade van de afgelopen jaren compenseren.

En lees ook dit interview met econoom Barbara Baarsma en haar zoon Maarten, over de coronacrisis: ‘De jongeren hebben de hoogste prijs betaald

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden