GroenLinks steunt Rutte in beslissing Oekraïne-verdrag

GroenLinks steunt de oplossing van premier Rutte om het verdrag van de EU met Oekraïne te kunnen ondertekenen. De leden van GroenLinks dwingen de fracties in de Tweede en Eerste Kamer in te stemmen met het verdrag.

Mark Rutte Beeld epa

Dit bleek zaterdag tijdens het verkiezingscongres van GroenLinks in Utrecht. Dit voorjaar sprak een meerderheid van de stemmers bij een referendum zich in Nederland uit tegen ratificatie van het verdrag. Hoewel het om een zogenoemd raadgevend referendum ging, wilde GroenLinks daarna niet instemmen met het verdrag.

De indieners van de motie menen dat het bij het referendum 'ontbroken heeft aan goede informatie'. Daarom is volgens hen 'op grond van zeer uiteenlopende motieven gestemd'. Enige initiatiefnemers van het referendum hebben volgens de indieners van de motie aangegeven dat het hen niet ging om Oekraïne, maar om het dwarszitten van de EU. Voor zover het om Oekraïne ging, speelden volgens de indieners drie motieven: geen opstap naar lidmaatschap van de Unie, geen automatische militaire steun en geen extra geld voor de Oekraïne.

Die drie punten heeft Rutte in een 'appendix' bij het verdrag vastgelegd. Daarmee is er volgens de opstellers van de motie geen reden meer voor GroenLinks om het 'nee' van het referendum te volgen en dus moet de partij de ratificatie van het verdrag steunen.

Jesse Klaver krijgt hulp van campagnebureau Obama

Door op het GroenLinks-congres vandaag ook niet-leden toe te laten, wil Jesse Klaver zich aan het hoofd plaatsen van een brede beweging. Dit op advies van een Amerikaanse bureau dat mede verantwoordelijk is voor Obama's zeges. Maar ook voor Clintons nederlaag.

Rick Grashoff keerde zich daar als woordvoerder van de Tweede Kamerfractie tegen met Tineke Strik uit de senaatsfractie in zijn voetspoor. Weliswaar was GroenLinks oorspronkelijk voor het verdrag met Oekraïne maar wil het de uitslag van het referendum nu respecteren.

Volgens Grashoff tornt het niet-volgen aan het 'toch al broze vertrouwen' in de democratie. 'We moeten nu ons verlies nemen en het verdrag niet ratificeren. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om met Oekraïne samen te werken.' Zijn oproep mocht niet baten. De leden stemden in meerderheid vóór steun aan premier Rutte en diens appendix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden