GroenLinks steunt Duyvendak

De fractie van GroenLinks blijft achter haar Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak staan na diens onthulling dat hij in 1985 betrokken was bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken.

ANP

‘Wij hebben geen behoefte om afstand te nemen van de woorden van Duyvendak’, aldus de zegsman. Hij zegt dat de fractie eerder al door Duyvendak op de hoogte was gesteld van zijn actie. Volgens hem ‘zijn er geen nieuwe dingen naar buiten gekomen’.

Bij de inbraak in 1985 stalen Duyvendak en zijn medeactivisten plannen voor nieuwe kerncentrales uit het ministerie van Economische Zaken. ‘Minister Van Aardenne kwam in het nauw, de actie was een groot succes. Niemand heeft ooit geweten wie er in deze actiegroep zaten’, stelde Duyvendak dinsdag.

Het Kamerlid was voor zijn Kamerlidmaatschap in 2002 actief in de milieubeweging. Hij werkte onder meer als directeur van Milieudefensie.

De andere partijen in de Tweede Kamer zijn niet te spreken over de actie van Duyvendak. Zo vinden zij de trotse toon van het Kamerlid misplaatst. Een meerderheid in het parlement vindt het echter aan zijn partij om met de kwestie om te gaan, ook omdat het vergrijp inmiddels is verjaard.

Wijnand Duyvendak (ANP) Beeld
Wijnand Duyvendak (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden