GroenLinks-senator adviseert: besluit na weekeinde

DEN HAAG - Voorzitter Tof Thissen van de Eerste Kamerfractie van GroenLinks wil dat het besluit over de steun voor de politietrainingsmissie naar Afghanistan over het weekeinde heen getild wordt. Op die manier kan er volgens hem 'in alle rust en met het hoofd koel' een goede afweging gemaakt worden.

ANP
Tof Thissen Beeld
Tof Thissen

Thissen merkt dat de druk op de Tweede Kamerfractie flink opgevoerd wordt, ook vanuit de eigen achterban. 'Er zijn heel veel mailtjes vanuit de achterban.' De senator is nauw betrokken bij het topoverleg in de partij, maar wil zelf niet zeggen of hij de voorgestelde trainingsmissie kan steunen. 'Laat ik dat maar intern houden.' Hij is er geen voorstander van om eerst het congres om een uitspraak te vragen. Volgende week zaterdag staat een congres van GroenLinks gepland.

Partijvoorzitter
Partijvoorzitter Henk Nijhof vindt dat het aan de Tweede Kamerfractie is om een besluit te nemen over de missie in Noord-Afghanistan. Nijhof vindt dat de fractie een heleboel heeft binnengehaald aan toezeggingen.

'Het voorstel is de goede kant opgeschoven maar het is de vraag of het genoeg is.' Nijhof zei dat voorafgaand aan het beslissende debat met premier Mark Rutte. De fractie van GroenLinks was op dat moment nog druk aan het vergaderen. Het kon volgens Nijhof nog alle kanten op. Hij heeft op afstand contact met de fractie.

Goede argumenten
Zelf laat Nijhof niets los over de missie of over een uitstel, zodat bijvoorbeeld het congres zich op 5 februari nog over de kwestie kan uitspreken. 'Ik heb altijd gezegd dat Jolande Sap bij een ja tegen de missie met goede argumenten moet komen en bij een nee idem dito.' Volgens Nijhof kent Sap de zorgen in de achterban.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden