GroenLinks presenteert alternatief

Nederland moet een aantal taboes doorbreken om verzekerd te zijn van langdurige en duurzame economische groei, vindt GroenLinks. De langetermijnhervormingen van het kabinet zullen niet werken....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Dit stelt de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer in een plan voor structurele hervormingen tot 2030. Het plan is een nadrukkelijke poging om de 'leegte op links' te vullen, zoals die aan de kaak wordt gesteld door de (linkse) politicoloog Jos de Beus.

Volgens GroenLinks beweert het kabinet ten onrechte dat de Nederlandse economie in structurele problemen verkeert en dat er geen alternatief is voor zijn harde bezuinigingsbeleid. De overheid is juist zelf verantwoordelijk voor de problemen, doordat de economie onder het paarse kabinet te veel is aangejaagd met onnodige lastenverlichtingen. De bezuinigingen van het huidige kabinet verergeren de teruggang. Bovendien treft het beleid vooral de zwakken in de samenleving, aldus de nota.

GroenLinks wil het beleid over een heel andere boeg gooien. Zo zou de helft van de tachtig miljard euro die Balkenende II tot 2020 wil uitgeven aan wegen, overgeheveld moeten worden naar onderwijs, onderzoek en duurzame energie. De arbeidsdeelname zou in 2030 de 80 procent moeten bereiken, onder meer door verlaging van de belasting op laagbetaald werk. Daardoor komen kwetsbare groepen, zoals allochtonen en laagopgeleiden, eerder aan de slag.

Om de gevolgen van de vergrijzing betaalbaar te houden, wil GroenLinks de hypotheekrenteaftrek en de aftrek van pensioenpremies voor de hogere inkomens aanpakken. Ook moeten 65-plussers met een goed inkomen gaan meebetalen aan de AOW.

Door milieuvriendelijke prikkels in te bouwen in het belastingstelsel kan de CO2-uitstoot met 50 procent dalen in 2030, aldus GroenLinks. Ook moet dan de helft van de gebruikte energie milieuvriendelijk worden opgewekt. De partij wil ten slotte minder rigide Europese begrotingsregels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden