GroenLinks-politica Azough onderzoekt aanpak radicalisering

Naïma Azough gaat voor het kabinet aan de slag. De GroenLinks-politica gaat inventariseren waar de aanpak van radicalisering door jeugdwerkers en onderwijzers goed werkt. Als het in gemeenten niet goed gaat, moet Azough vaststellen waarom het niet lukt.

Naïma Azough was lid van de Tweede Kamerlid tot 17 juni 2010.Beeld anp

Minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid maken de benoeming van Azough vandaag bekend op een EU-vergadering over jeugdbeleid en onderwijs. Azough was van 2004 tot 2010 voor GroenLinks lid van de Tweede Kamer.

Azough heeft eerder op verzoek van het kabinet onderzoek gedaan naar slachtoffers van loverboys. Het kabinet stelt dat het toen ook ging om 'steun en zorg voor kwetsbare jongeren'.

Azough inventariseert nu op verzoek van het kabinet wat goed en minder goed werkt in de Nederlandse praktijk bij het aanpakken van radicalisering. Het kabinet heeft twee onderzoeksvragen geformuleerd: in welke gemeenten lukt het jeugdwelzijnswerkers, zorgprofessionals, wijkagenten, docenten en ouders goed om te voorkomen dat kwetsbare jongeren zich isoleren van anderen en de Nederlandse samenleving, of om extremisme in een heel vroeg stadium te herkennen en er iets tegen te doen? Als die samenwerking niet van de grond komt, moet Azough bezien wat de oorzaak is. De benoeming geldt tot de jaarwisseling.

Verleidingen van extremisme

Bussemaker verwacht dat zo beter tegenwicht geboden kan worden aan de verleidingen van extremisme. 'Jongeren moeten het gevoel hebben dat er naar ze geluisterd wordt en dat ze ergens met vragen en klachten terecht kunnen. Daarvoor moeten initiatieven van docenten, zorgprofessionals, jeugdwelzijnswerkers en wijkagenten met elkaar verbonden en versterkt worden.' Van Rijn ziet extremisme als een van de grote vraagstukken van onze tijd. 'Het aanpakken daarvan moet enerzijds gebeuren met politie en justitie, alle middelen die de rechtsstaat heeft. We moeten echter ook alles uit de kast halen om het te helpen voorkomen. Er gebeuren allerlei goede dingen door bijvoorbeeld jeugdwerkers, wijkteams en leraren. Daar kunnen we allemaal van leren.'

Tijdens de EU-vergadering wisselen bewindslieden onder leiding van Bussemaker en Van Rijn ideeën en ervaringen uit over preventie van extremisme. Vandaag worden onder het Nederlands voorzitterschap afspraken gemaakt over het versterken van kritische denkvaardigheden van jongeren, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor personen met verkeerde bedoelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden