GroenLinks: openbaar álle topinkomens

Binnen alle bedrijven met meer dan vijftig werknemers moet het inkomen van directeuren, bestuursleden en commissarissen jaarlijks openbaar worden gemaakt....

PvdA en CDA reageren niet principieel afwijzend op het wetsvoorstel. Wel stellen de partijen dat ze het eerst nader willen bestuderen.

Het wetsvoorstel regelt het recht van de ondernemingsraad (OR) om jaarlijks geïnformeerd te worden over salaris, onkostenvergoedingen en extraatjes zoals optieregelingen van de directie. De OR kan daar vragen over stellen en zo het 'interne debat op gang brengen'.

Het voorstel gaat een stap verder dan dat van het kabinet. Dat wil aandeelhouders laten meebeslissen over de beloning van bestuurders. Gevolg daarvan is dat het voorstel alleen geldt voor beursgenoteerde bedrijven.

Dat gaat GroenLinks niet ver genoeg. 'Het kabinet richt zich slechts op een paar grote concerns', aldus fractievoorzitter P. Rosenmöller. 'Ook in de rest van de bedrijven moet op z'n minst duidelijk zijn wat de top verdient. Managers moeten zich bewust worden dat er verantwoording wordt gevraagd als hun beloning afwijkt van wat normaal is.'

Eigenlijk zou GroenLinks de OR liefst adviesrecht of zelfs instemmingsrecht geven over de salarissen, maar zij vreest daarvoor geen meerderheid in de Tweede Kamer te kunnen vinden. 'Het moet wel haalbaar zijn', aldus Rosenmöller.

Directe aanleiding voor het initiatief is het onderzoek waaruit dit jaar bleek dat de inkomens van topmanagers de pan uit rijzen. Een groep van enkele honderden bestuurders van zeer grote bedrijven incasseerde in 2000 een loonstijging van gemiddeld 17,6 procent.

Bij bedrijven met tweeduizend tot zevenduizend werknemers viel het wat lager uit: 11,8 procent.

Het kabinet reageerde zeer bezorgd op deze ontwikkeling. Minister Vermeend van Sociale Zaken vindt dat de topbestuurders een slecht voorbeeld geven aan hun werknemers, van wie juist van alle kanten wordt gevraagd de lonen te matigen.

Onder druk van het kabinet en de publieke opinie kondigden enkele grote bedrijven - waaronder ABN Amro, Philips en Akzo Nobel - vorige maand aan dat hun topmanagers het voortaan rustiger aan zullen gaan doen.

Maar dat moet GroenLinks eerst nog zien. 'Ze hebben de schijn tegen', aldus Rosenmöller. Hij verwijst daarbij naar de royale optieregeling die KPN-topman Scheepbouwer onlangs nog voor zichzelf heeft geregeld.

Scheepbouwer ontving 1,57 miljoen opties op KPN-aandelen, terwijl het bedrijf duizenden werknemers moet ontslaan en de rest van het personeel om een loonoffer heeft gevraagd.

Eerder dit jaar bepleitte GroenLinks al belastingmaatregelen tegen grote inkomensverschillen. De partij denkt aan een belastingtarief van 70 procent voor iedereen die een miljoen gulden of meer verdient. Dat sluit aan bij het idee van FNV-voorzitter De Waal om een 'kleptocratentax' in te voeren. De Waal pleit voor 100 procent belasting op iedere gulden die boven de 3 miljoen gulden wordt verdiend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden