GroenLinks: onderzoek aanpassing leenstelsel

GroenLinks wil dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat kijken wat de gevolgen zijn van aanpassingen aan het sociaal leenstelsel. Het invoeren van lager collegegeld, hogere aanvullende beurzen en langere aflossingsmogelijkheden moeten nader worden onderzocht, stelde Kamerlid Jesse Klaver vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Minister Jet BussemakerBeeld ANP - Jerry Lampen

GroenLinks en D66 zijn van groot belang voor Bussemaker, omdat zij geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer voor de invoering van een sociaal leenstelsel. GroenLinks en D66 zijn in principe voor een leenstelsel, maar zijn nog niet te spreken over het huidige voorstel.

Klaver wil verder dat de minister nog eens overweegt nader te laten kijken naar een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB), waar eerder ook de SP veel kritiek op had. Het CPB concludeerde onder meer dat het totaal aantal studenten in het hbo met 4000 zal afnemen, op de universiteiten zal er sprake zijn van een daling van 3500 studenten.

Er is volgens GroenLinks echter niet met alle factoren rekening gehouden om op de uitkomsten van het rapport verder te kunnen bouwen. Zo gaat het CPB er volgens Klaver van uit dat alle studenten thuis kunnen blijven wonen en zijn opleidingen te kort ingeschat.

Ontoereikend
Steun voor het leenstelsel sprak Klaver nog niet uit. Hij noemde het voorstel van Bussemaker ontoereikend en stelde dat zijn fractie hier nog op geen enkele wijze mee in kan stemmen.

Ook D66 verstrekte nog geen witte rook. 'Hier is nog veel verbetering mogelijk', aldus D66-Kamerlid Paul van Meenen. Hij stelde dat D66 worstelt met een dilemma: aan de ene kant is de partij blij met investeringen in het onderwijs, aan de andere kant wordt de rekening volledig bij de student gelegd. 'Daar hebben wij moeite mee.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden