GroenLinks mild over Duyvendaks inbraak
Een groot deel van de achterban van GroenLinks vergoelijkt de inbraak van Kamerlid Wijnand Duyvendak in 1985 bij het ministerie van Economische Zaken....
Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat slechts 17 procent van de GroenLinks-stemmers vindt dat Duyvendak af moet treden. Dat is veel milder dan het gemiddelde oordeel: van de hele groep ondervraagden vindt 57 procent de inbraak voldoende reden voor vertrek. Iets meer dan de helft van de GroenLinks-stemmers vindt de actie te billijken, gezien het doel van de inbraak. De ophef over het verleden van het Kamerlid kost de partij wel een zetel. GroenLinks daalt deze week van tien naar negen zetels in de wekelijkse peiling van De Hond.
De zaak rond Duyvendak kwam vorige week aan het rollen, nadat hij in een uitnodiging voor de presentatie van zijn boek Klimaatactivist in de politiek schreef dat hij bij de inbraak bij EZ betrokken was geweest. Hij noemde die actie, waarbij plannen voor de bouw van een kerncentrale werden gestolen, ‘een groot succes.’ Pas later zei hij daar nu anders over te denken.
Het was niet de eerste keer dat Duyvendak in opspraak kwam. In de jaren tachtig werd hij tot zes weken cel veroordeeld, nadat hij was gearresteerd bij de inbraak in een militair complex. Verder doen al lange tijd geruchten de ronde dat hij betrokken was bij de terreurgroep Rara, die onder meer bomaanslagen pleegde. Duyvendak ontkende dit weekeinde iedere betrokkenheid bij Rara, nadat De Telegraaf erover berichtte.
Na de bekentenis over de inbraak bij EZ nam de partijtop Duyvendak vorige week in bescherming, omdat hij intern altijd openheid van zaken zou hebben gegeven en afstand had genomen van de acties. Afgelopen vrijdag creëerde partijleider Femke Halsema evenwel enigszins afstand tot haar partijgenoot. Zij sprak van een ‘politieke fout’, die de partij schade heeft berokkend.
Duyvendak zegt zich de kritiek van Halsema ter harte te nemen. ‘Er zit geen licht tussen mijn beoordeling en die van de fractieleider’, aldus het Kamerlid. ‘Iedere politicus maakt een keer fouten, daar moet je van leren en daarna verder gaan. Zo staat Halsema er ook in.’