GroenLinks likt wonden na 'fietsklemmencrisis'

Bestuurlijke onervarenheid heeft GroenLinks vrijdag zijn plek gekost in het Nijmeegse college van B en W. De partij stelde eisen op verkeerde momenten en onderschatte de machtspolitiek....

MAC VAN DINTHER

Van onze verslaggever

Mac van Dinther

NIJMEGEN

GroenLinks is in Nijmegen hard in botsing gekomen met de eigen bestuurlijke onervarenheid en de machtspolitiek van gevestigde partijen, de PvdA voorop. Het resultaat is dat een stad met een overweldigende progressieve meerderheid in de raad wordt bestuurd door een behoudend college van PvdA, CDA en VVD.

Daarmee komt voorlopig een einde aan de bestuurscrisis die werd ingeluid door het vertrek van GroenLinks-wethouder T. Lucassen afgelopen vrijdag en die de annalen in kan gaan als de 'fietsklemmencrisis'.

Nijmegen stemde bij de laatste verkiezingen links. GroenLinks haalde acht zetels en werd samen met de PvdA de grootste partij in Nijmegen. Opgeteld bij de zetels van de SP (zes), de Groenen (twee) en D66 (twee), hadden de progressieve partijen in de Nijmeegse raad een comfortabele meerderheid van 26 van de 39 zetels.

GroenLinks wilde graag in zee met de PvdA en de SP. Maar de PvdA, die al sinds de jaren zeventig vrijwel onafgebroken in het college zit, voelde daar niets voor. De SP had in de oppositie stevig tegen de PvdA aangeschopt. Bovendien zou in zo'n coalitie de PvdA de behoudende vleugel bezetten, geen fijne rol. De PvdA koos liever voor voortzetting van de samenwerking met het CDA, waarmee zij al jaren de dienst uitmaakt in het stadsbestuur.

Tussen deze twee geharnaste bestuurderspartijen kon GroenLinks zijn stempel niet zetten. Het zwaar omstreden nieuwbouwproject Flash Gordon, waartegen GroenLinks zich in de oppositie hevig had verzet, ging gewoon door. Ook het ijveren van Lucassen voor meer fietsklemmen en minder parkeerplaatsen in het centrum, een onderwerp waar zijn partij zwaar aan tilde, vond weinig weerklank.

Tot overmaat van ramp kwam bij het maken van de begroting een lijk uit de kast vallen. Het vorige college had een tekort achtergelaten van twintig miljoen gulden. In plaats van te investeren in wijkvoorzieningen, zoals GroenLinks wilde, werd er bezuinigd op de zachte sector.

Gefrustreerd gooide Lucassen, die ook persoonlijk lastig kon aarden als wethouder, het bijltje erbij neer. Dat nieuws werd vrijdagnacht naar buiten gebracht op een moment dat het hele college, inclusief de andere GroenLinks-wethouder, A. Duit, zich beraadde op de verslechterende sfeer binnen het college.

GroenLinks stelde eisen aan verdere deelname aan het college. Er moesten 'drastische' verbeteringen komen, aldus fractievoorzitter T. Hirdes. De wensen van GroenLinks moesten duidelijker doorklinken in het collegebeleid. Hirdes had niet in de gaten dat zijn partij niets te eisen had.

CDA-wethouder R. Migo, zwaar op de proef gesteld in de samenwerking met GroenLinks, had de deur al dichtgeknald. PvdA-leider J. Thielen, die Migo nog kent uit het vorige college, was nog wel bereid tot een lijmpoging. Maar hij eiste een knieval van GroenLinks om het CDA binnenboord te houden. De partij moest plechtig beloven dat ze loyaal zou meewerken aan het wegwerken van het begrotingstekort.

Hirdes, nog in de waan dat hij eisen kon stellen, reageerde zuinig. Over het financieel tekort kon gepraat worden, nadat de wensen van GroenLinks waren behandeld, faxte hij terug. Dat was voor de PvdA genoeg om er ook de brui aan te geven. PvdA en CDA sturen nu aan op een samenwerking met de VVD in een college met vijf in plaats van zes wethouders.

De VVD heeft laten weten dat ze graag aanschuift. Een probleem kan nog zijn dat Migo en Thielen geen nieuw programma willen schrijven. De VVD mag alleen wat accenten plaatsen.

De democratieprijs zal Nijmegen niet winnen met een college dat als een vlag op een modderschuit staat. PvdA, CDA en VVD moeten het bovendien doen met een uiterst krappe meerderheid van 20 van de 39 zetels. 'Als je gaat piesen, kun je al een probleem hebben', aldus Thielen beeldend. Als het te krap wordt, kan D66 eventueel nog meedoen.

Migo vindt de nieuwe samenstelling 'navrant' en erkent dat de Nijmeegse burger niet krijgt waarop hij of zij heeft gestemd. Maar hij legt de schuld bij GroenLinks dat volgens hem is weggelopen voor bestuurlijke verantwoordelijkheid.

GroenLinks is 'geschokt' en likt zijn wonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden