GroenLinks lijkt niet meer essentieel voor groen beleid

Het kabinet kan er nauwelijks meer omheen: zelfs het bedrijfsleven pleit voor meer belasting op vervuiling.

Informateur Edith Schippers op het Binnenhof na afloop van de formatiegesprekken met VVD, CDA en GroenLinks.Beeld anp

Hier en daar wordt gesuggereerd dat dankzij GroenLinks vergroening opeens het gesprek van de dag is op het Binnenhof: met Jesse Klaver straks in de regering zal er wel schot in de zaak komen. Dat is niet terecht: het opvallende is nou juist dat ook buiten GroenLinks om het thema zich zo nadrukkelijk opdringt aan de formatietafel.

Eerst waren er al de milieucommissie van de vier onderhandelende partijen die zelf maar alvast de milieuparagraaf van het regeerakkoord schreven: er komt een variabele wegenbelasting op basis van kilometers en uitstoot, milieudoelen worden in de wet vastgelegd en er wordt een netwerk van aaneengesloten natuur aangelegd. Verder gaan alle kolencentrales dicht, wordt de Groningse gaswinning minimaal en wordt er na 2025 geen fossiel aangedreven voertuig meer verkocht.

Deze week voegde zich daar het bedrijfsleven bij. Eerst met de oproep tot een 'sterk klimaatbeleid' van ING, Schiphol en de Gasunie. Daarop volgde de lobby van 'De Groene Zaak': verhoog de belasting op grondstoffen, afval en energie, vragen bierbrouwer Bavaria, bouwer BAM en ingenieursbureau Royal Haskoning.

De kritiek dat het makkelijk is om meteen weer naar het kabinet te kijken is deels terecht: natuurlijk is het bedrijfsleven zelf aan zet. Maar het kabinet gaat wel over de spelregels. Wat maken we goedkoper en waarop heffen we juist meer belasting? Die afspraken kunnen een grote rol spelen bij het sturen van gedrag.

Dat komt mooi uit, want het vermolmde belastingstelsel is toch aan renovatie toe. Zo kan het kabinet twee dringende projecten combineren. Aangezien geen enkel bedrijf zal pleiten voor lastenverzwaring, zal het voor VVD en CDA van lastenverschuiving moeten komen: minder op arbeid en omzet, meer op vervuiling.

In de campagne hadden de leiders van VVD en CDA er weinig oog voor, maar nu blijkt dat hun partijen en de ondernemers in hun achterban er wel klaar voor zijn. Hoe de formatie verder ook verloopt: het mag niet van de aanwezigheid van GroenLinks in de coalitie afhangen of het komende kabinet die vergroeningsopdracht serieus neemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden