Nieuws

GroenLinks-leden zijn klaar voor samenwerking met de PvdA, ‘maar een fusie gaat mij veel te ver’

GroenLinks is er klaar voor: samen in een onderhandelingsteam met de PvdA is de enige manier om de rechtse agenda van de VVD en het CDA tegen te houden. De leden staan te popelen om de krachten te bundelen met de sociaaldemocraten. Maar hoe?

Avinash Bhikhie
Partijleider Jesse Klaver praat de leden bij over de formatie en de nauwe samenwerking met de PvdA.  Beeld ANP
Partijleider Jesse Klaver praat de leden bij over de formatie en de nauwe samenwerking met de PvdA.Beeld ANP

‘Ik voel voldoende steun voor de stappen die wij hebben gezet als fractie en ik voel voldoende steun voor de stappen die wij nog willen zetten’, zei Jesse Klaver zaterdag na afloop van zijn gesprek met GroenLinks-leden. In de Utrechtse Jaarbeurs kwam de partij bij elkaar om het te hebben over de aangekondigde linkse samenwerking met de PvdA.

Het was zaterdag opnieuw een moment van de waarheid in de formatie waar maar geen beweging in lijkt te komen. De gesprekken stonden afgelopen week in de pauzestand, omdat gekeken werd naar hoe het linkse verbond onder de leden van GroenLinks en de PvdA zou vallen.

Anders dan bij de PvdA werd er werd er in Utrecht niet gestemd. Klaver zag zijn partij zich achter de samenwerking scharen. ‘Ik hoorde ook echt aanmoedigingen om verder te gaan.’

Geen fusie

Dat de krachten gebundeld moeten worden, kan op brede steun rekenen. Maar hoe? Gaan de fracties ook na de formatie als één team verder? Als het zover komt, leveren GroenLinks en PvdA gezamenlijk ministers aan? Wordt het toch niet tijd voor een fusie en waarom zou je daar eigenlijk mee wachten? ‘Als we nu niet samengaan, wanneer dan wel?’, klonk het vanuit de zaal.

Maar wat betekent dat voor de identiteit van de partij? ‘Een fusie gaat mij veel te ver’, zegt Selçuk Akinci, ‘De sociaaldemocratie en groene politiek hebben andere fundamenten.’ De GroenLinkser vindt dat groene politiek een eigen partij en een eigen fractie nodig heeft.

Van een fusie is echter geen sprake, benadrukt Klaver. Kamerlid en kopstuk uit het formatieteam Corinne Ellemeet vult aan: ‘Even heel precies: GroenLinks en PvdA gaan gezamenlijk onderhandelen. Een fusie bespreken we hier: met de leden. Dat is aan de partij.’

Klaver snapt de zorgen die er zijn over wat de samenwerking betekent voor de kleur van de partij. ‘Je kunt het gevoel hebben: wat gebeurt er met mijn cluppie? Daarom doen we alles stap voor stap, ik denk dat iedereen zal zien dat die samenwerking meer zal brengen.’

Geleerd van PvdA

Klaver is erop gebrand de formatie tot een succes te maken en de krachtenbundeling ziet hij als de enige manier om de rechtse agenda van Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) te blokkeren. Om dat te doen heeft GroenLinks niet veel meer opties dan samen te werken met de PvdA.

GroenLinks verloor bij de vorige verkiezingen fors en is met 8 zetels weer kleiner dan de PvdA (9 zetels). Moet de partij in deze staat überhaupt willen praten Rutte? En wat nou als met twee linkse partijen regeringsverantwoordelijkheid nemen in een kabinet-Rutte IV leidt tot dezelfde desastreuze decimering waarmee de PvdA na Rutte II te maken kreeg?

Klaver wil het dit keer anders doen: ‘We hebben geleerd van de PvdA.’ Ellemeet: ‘Wij gaan niet meeregeren als wij het verschil niet kunnen maken.’ Volgens Klaver heeft de progressieve politiek niet de luxe en ook niet de tijd om VVD en CDA de kans te geven over rechts te regeren. ‘Als we nog tien jaar hebben om de klimaatverandering aan te pakken, kan ik niet zeggen: over vier jaar gaan we beginnen. Dat kan niet.’

Hij zag op zijn ledenbijeenkomst bovenal ‘de wil om verantwoordelijkheid te dragen, de wil om samen te werken met de PvdA en de wil om risico’s te nemen’. Risico’s die volgens partijboegbeeld Paul Rosenmöller bij GroenLinks horen. Hij is voorstander van de samenwerking. ‘GroenLinks is een fusiebeweging’, aldus de senator en oud-partijleider. In 1990 bundelden de PPR, PSP, CPN en EVP hun krachten en dat was volgens Rosenmöller ‘een risico’. De versnippering die hij nu op links ziet, zorgt ervoor dat de progressieve politiek achterblijft en daarom moet GroenLinks ‘proberen te verbreden’.

Wat Klaver betreft is dit het begin van een brede samenwerking met niet alleen de PvdA. ‘Onze liefde is intens, maar niet exclusief’, aldus Klaver. ‘De linkse beweging is veel groter. Ook in onze samenwerking blijven wij verbreden. Een sterke linkse beweging zit niet alleen in de macht die je met z’n tweeën vormt, maar in de vuist die je met zo veel mogelijk partijen en organisaties maakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden