GroenLinks-leden betreuren besluit Afghanistan

AMSTERDAM - In Utrecht hebben GroenLinks-leden op het partijcongres een motie van treurnis, eenheid en vertrouwen aangenomen. Daarmee keurt de partij het besluit over de missie naar Kunduz niet af, maar betreurt het de manier waarop de beslissing tot stand is gekomen wel.

Jolande Sap. Beeld anp

De achterban van GroenLinks verwijt de Kamerleden dat die hebben ingestemd met de missie zonder dat ze zich gesteund wisten door de leden die zich al in meerderheid tegen een nieuwe missie in Afghanistan hadden uitgesproken. Ze betreuren dat daardoor verdeeldheid is ontstaan binnen de partij, die zich opmaakt voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Eer en geweten
Wel spreekt het congres tegelijk waardering uit voor de manier waarop de Kamerfractie het besluit nam, ook volgens de leden gebeurde dat 'met eer en geweten'. De partij roept hun Kamerleden in deze motie van treurnis, eenheid en vertrouwen tevens op het kabinet 'bijzonder kritisch' te volgen. Fractievoorzitter Jolande Sap had eerder al aangegeven dat dat zeker gaat gebeuren.

De strengere motie die het louter afkeurt dat de Kamerfractie het kabinet steunt bij de deze missie, is door ruim driekwart van de aanwezige leden afgewezen. De ruim 260 voorstemmers vinden dat alle toezeggingen van het kabinet de fundamentele bezwaren tegen de missie niet kunnen wegnemen en dat de Kamerfractie te weinig rekening heeft gehouden met bestaande bezwaren en zorgen.

Dankbaar
Jolande Sap zegt dankbaar te zijn voor het gebleken vertrouwen in de fractie. 'Ik ben blij dat we elkaar de ruimte kunnen gunnen om op basis van dezelfde idealen tot een andere conclusie te komen.'

Een deal maken met het kabinet-Rutte was wel het laatste dat de Tweede Kamerfractie van GroenLinks wilde, hield Sap het partijcongres voor. 'Dit kabinet is slecht en staat met de rug naar de samenleving. Maar we zijn GroenLinks, we hebben idealen en zijn geen tegenpartij..

'Als wij nee hadden gezegd tegen de politietrainingsmissie in Kunduz, was het kabinet niet naar huis gestuurd, maar er was ook geen missie geweest', aldus Sap die bestreed dat ze naïef is geweest en nu samenwerkt met een kabinet waarvan de partijleden zich afvragen of het wel is te vertrouwen. Sap: 'Ik werk niet samen met het kabinet op basis van vertrouwen. Er zijn afspraken gemaakt en nu komt het aan op de bikkelharde controlefunctie van de Tweede Kamer.'

Beter hoofdstuk
Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks vindt dat de politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan een beter hoofdstuk kan toevoegen aan Afghanistan. Volgens haar voldoet de missie aan het buitenlandbeleid van GroenLinks, onder meer omdat Defensie en Buitenlandse Zaken nog nooit zo nauw met elkaar hebben moeten samenwerken. 'Kiezen we voor een daad van optimisme? Ja natuurlijk doen we dat.'

Peters was een van de sprekers op het congres van GroenLinks in Utrecht. Ze voert voor haar fractie het woord over buitenlands beleid maar was de afgelopen maanden met zwangerschapsverlof. Binnen enkele weken verwacht ze terug te keren in het parlement.

Peters was een van de grondleggers van de motie van vorig voorjaar die leidde tot de politietrainingsmissie. Ze schreef eerder een visie over Afghanistan waarin deze lijn stond. Ze woonde zelf ook enkele jaren in het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden