GroenLinks: klaar voor de regering

Congres soepel achter Halsema op weg naar deelname aan kabinet...

UTRECHT Politiek leiders horen in de Kamer thuis, vindt lijsttrekker Femke Halsema van GroenLinks. Dus ook zij zal na de verkiezingen geen plekje bezetten in het kabinet. Ze hoopt op minstens 15 zetels en belooft daarmee ‘de cultuur van gekonkel in achterkamertjes’ te stoppen.

Zondag congresseerde GroenLinks in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg Leidsche Rijn. De leden vergaderden en stemden urenlang over een kleine vierhonderd amendementen. Maar de partij wil graag regeren, bijna het hele verkiezingsprogramma werd zonder al te veel morren aangenomen door het congres.

Over de verhoging van AOW-leeftijd werd lang gediscussieerd. Toch stemde een ruime meerderheid voor het voorstel om iedereen die 45 jaar heeft gewerkt, met pensioen te laten gaan. Wel wil het congres de regeling verruimen. Ook migranten die buiten Nederland hebben gewerkt, moeten recht krijgen op een volledige AOW.

Het referendum (zowel correctief als adviserend) is door de leden uit het verkiezingsprogramma geschrapt. De tegenstanders zien hierin ‘een populistische tegemoetkoming aan de onderbuikopvattingen’.

Afgezien van deze en een paar andere puntjes, werd het verkiezingsprogramma (inclusief forse bezuinigingen) overgenomen. Ook koos het congres Halsema wederom als partijleider. Daarvoor moest ze wel eerst dispensatie vragen. GroenLinks volgt de regel dat parlementariërs drie termijn in de Kamer actief mogen zijn. Voor Halsema (sinds 1998 Kamerlid) maakten de leden een uitzondering.

Ook Kamerlid Ineke van Gent kreeg zo’n dispensatie. De kandidatencommissie vond haar geschikt voor plek elf tot en met vijftien. Het congres plaatste de Groningse echter op vijf, een verkiesbare plaats. ‘U kunt me voor elk klusje op pad sturen’, luidde haar oproep. ‘Ik maak er altijd wat moois was. Zet een stoer wijf op vijf.’

Het congres koos opvallend voor de huidige fractie. Jolande Sap werd op twee gezet, Tofik Dibi op drie, Mariko Peters op vier. Op zes staat nu directeur Liesbeth van Tongeren van Greenpeace, gevolgd door Jesse Klaver, voorzitter CNV Jongeren en lid van de Sociaal-Economische Raad.

Halsema onderstreepte in haar congresspeech ‘klaar te zijn’ voor de toekomst. ‘Nederland is in tien jaar kwetsbaarder, zoekender, rauwer ook, geworden. Dat zie je bij veel politici terug: zwevend, zichzelf overschreeuwend en draaiend bij elk zuchtje wind.’

Veranderingen zijn volgens haar in tijden van klimaatverandering en economische crisis onvermijdelijk. ‘De kansen zijn minstens zo groot.’ GroenLinks wil hervormen ‘waarin de vervuiler betaalt en werk beter loont’, de lasten eerlijker verdelen. Niet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, wel op asfalt. ‘Onze toekomst ligt, zoals CDA en VVD denken, niet in de jaren tachtig van de vorige eeuw.’ Halsema beschreef de vorige kabinetten-Balkenende als ‘grijs en visieloos’. ‘Wij zijn klaar om te regeren. Hoe progressiever. Hoe liever.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden