Update

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi lanceert 'laatste fatwa'

Met 'De Laatste Fatwa' lanceert GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vanavond op internet, in het Nederlands, Engels en Arabisch, een wereldwijde bewustwordingscampagne. 'Moslims moeten zich bevrijden van 'topdown' decreten, uitgevaardigd door een handjevol geleerden en 'leren zelfstandig te denken en eigen keuzes te maken', zegt hij.

Tofik Dibi

Dibi grijpt de 10-jarige herdenking van de aanslagen op de Twin Towers aan om een beweging op gang te krijgen die een einde maakt aan 'de kaping van het islamitische geloof'. Op 11 september 2001 kaapten extremisten niet alleen vliegtuigen en verwoestten 3000 onschuldige levens, maar werd volgens Dibi ook 'onze diepste levensovertuiging in gijzeling genomen'.

Met 'De Laatste Fatwa' kiest Dibi een campagnevorm die niet zonder risico's is. Hij is zelf geen islamgeleerde, maar politicus. Weliswaar stelt hij dat 'fatwa's oprechte antwoorden kunnen zijn op oprechte vragen van een individuele moslim' en verwijst hij naar welkome 'antiterrorisme fatwa's', maar hij merkt ook op dat ze 'de moslims reduceren tot willoos onderdanen van geloofsgenoten die zich Allah wanen'.

Hij tornt aan de islamitische hiërarchie en dat zal bij bepaalde groepen woede wekken. Zijn oproep kan ook als een politieke fatwa worden opgevat. Dibi is zich bewust van de risico's. Hij zegt dat de afgelopen dagen druk heeft geskypt en 'veel bijval' heeft gekregen vanuit het hele land. 'Super, wow, een mooi initiatief, hoor ik. En gelijk erachter aan, maar het is wel riskant.'

Toch denkt hij dat het met mogelijke bedreigingen wel zal meevallen. 'Ik doe een beroep op het gezonde verstand en wijs op de individuele vrijheid. Ieder kan de islam op de eigen manier beleven.' Hij heeft bewust voorde fatwa gekozen, omdat het zo'n 'sterk symbool' is en nationaal en internationaal tot discussie zal leiden.

De Laatste Fatwa is medeondertekend door PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, theoloog Mohammed Ajouaou en programmamaakster Naima Azough. Dibi wil zijn actie langzaam uitbouwen. 'We moeten klein beginnen en stapje voor stapje uitgroeien tot een internationale beweging. Ik denk aan een vertaling in het Turks en wie weet ook nog in andere talen. De stem van de redelijke moslim moet uit de schaduw komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden