Update

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters niet herkiesbaar

Mariko Peters, Kamerlid voor GroenLinks, stelt zich niet meer verkiesbaar voor de landelijke verkiezingen in september. Dat heeft GroenLinks vandaag laten weten.

Mariko Peters. Foto ANP

Peters voerde het woord over onder meer buitenlandse kwesties. Namens GroenLinks was ze nauw betrokken bij de vorming van het mandaat voor de Kunduz-missie in Afghanistan. Peters zit sinds vijf jaar in het parlement.

Onlangs lanceerde ze een initiatiefwetsvoorstel om de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te vervangen. De nieuwe wet moet het voor burgers en journalisten makkelijker maken informatie van de overheid en overheidsafhankelijke instellingen zoals ziekenhuizen te verkrijgen.

'Ik hoop een bijdrage te hebben geleverd aan de Nederlandse inzet in het buitenland, de rol van kunst en cultuur in onze democratie en aan versterking van de open samenleving. Daar ligt mijn motivatie. Bij de komende verkiezingen zal het zwaartepunt van het debat bij andere zaken liggen. Ik heb zin om weer andere dingen te doen en ga me daar deze zomer op beraden', aldus Peters in een verklaring.

Peters raakte vorig jaar in opspraak door vermeende belangenverstrengeling in de periode dat zij als diplomaat werkte in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Peters meldde toen niet dat zij een relatie had gekregen met een man die daar ook subsidie aanvroeg, zoals de regels van Buitenlandse Zaken voorschrijven. Uit onderzoek bleek niet dat er sprake was van vriendjespolitiek of belangenverstrengeling. Daarnaast kwam ze in het nieuws vanwege een privékwestie met de kinderen van haar partner.

Ook Kamerlid Bruno Braakhuis trekt zijn kandidatuur in. Hij voerde namens de fractie het woord over financiën en economische zaken. Hij wil terug naar het bedrijfsleven.

Meer over