GroenLinks houdt sociaal leenstelsel in Senaat tegen

Het kabinetsplan voor een sociaal leenstelsel voor studenten zal worden getorpedeerd in de Eerste Kamer. GroenLinks, nodig om het kabinet in de senaat aan een meerderheid te helpen, keert zich ertegen. Als het kabinet niet met een sterk aangepast plan komt, is het leenstelsel bij voorbaat kansloos.

PvdA-leider Diederik Samsom met onder andere Linda Voortman van GroenLinksBeeld anp

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken om een 'sociaal leenstelsel' in te voeren voor studenten. Nu krijgen studenten nog een basisbeurs: 266 euro per maand voor wie op kamers woont, 96 euro voor wie bij zijn ouders woont. Die beurs komt te vervallen. In plaats daarvan kunnen studenten geld lenen.

Het sociale van het leenstelsel zit 'm in de voorwaarden: het afbetalen van de lening is afhankelijk van het salaris, de rente is laag en de afbetaalperiode lang.

Verkiezingsprogramma
Het kabinet, dat in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, hoopt op steun van GroenLinks en D66. Dat zijn de enige oppositiepartijen die in hun verkiezingsprogram ook pleitten voor een sociaal leenstelsel. Maar GroenLinks kan zich niet vinden in de voornemens van het kabinet. 'Wij willen inderdaad een sociaal leenstelsel, want we vinden het niet solidair dat de bakker nu betaalt voor de advocaat. Maar dan wel onder een aantal voorwaarden', zegt Tweede Kamerlid Jesse Klaver.

Klaver somt op: de opbrengst moet geheel in het hoger onderwijs worden gestoken. Het collegegeld moet omlaag en er moet extra geld beschikbaar komen voor een beurs voor studenten van armere ouders. En de studentenkaart voor het openbaar vervoer moet blijven. Die zogenoemde ov-kaart schaft het kabinet-Rutte II af.

Njet
Klaver daagt het kabinet uit om GroenLinks tegemoet te komen. 'Het plan in het regeerakkoord staat ver van ons af. De regering moet een heel stuk in onze richting opschuiven. Anders is het gewoon: njet.'

Ook Ruard Ganzevoort, Eerste Kamerlid van GroenLinks, is onvermurwbaar. 'Dat sociale van het leenstelsel staat er bij ons niet voor de lol bij. Er moet iets gedaan worden voor de minder draagkrachtige studenten, die vaak leenangst hebben. De aanvullende beurs moet omhoog, zodat studenten daarvan kunnen leven. De ov-kaart moet blijven, want anders worden studenten belemmerd om college te volgen of stage te lopen. Ik kan als senator alleen maar ja of nee zeggen, en in deze vorm zeg ik: nee.'

Met deze harde opstelling doordringt GroenLinks het kabinet van zijn minderheidspositie in de Eerste Kamer. VVD en PvdA bezetten daar samen slechts 30 van de 75 zetels. Het is voor het eerst dat zichtbaar wordt hoe de oppositie daar van haar sleutelrol gebruik wil maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden