GroenLinks heult met 'aartsvijand' BVD

Tot verhitte discussies binnen GroenLinks hebben de contacten met de Binnenlandse Veiligheidsdienst nog niet geleid. Een snerend zinnetje in een commentaar in het partijblad en één pissig briefje, meldt voorzitter A....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Hij zei vrijdag voor het Radio 1-journaal dat zijn partij samenwerkt met de BVD. Zelfs voor buitenstaanders was dat een verrassende mededeling. Heult GroenLinks voortaan met de aartsvijand? Partijleden met een pacifistisch of communistisch verleden wisten zich jarenlang het doelwit van de dienst. Als er niet gepleit werd voor afschaffing van de BVD, dan klonk er wel aanhoudend venijnig geschamper. De dienst houdt zich ten onrechte nog steeds bezig met alles wat maar een beetje links denkt, de gehanteerde methodes zijn door niets en niemand te controleren.

En daarmee samenwerken? Nou, dat is wat overdreven, is de nadere uitleg van Harrewijn. Er zijn contacten, ja. Noodgedwongen, zou je kunnen zeggen. Zoals krakers in het verleden met de politie vochten en de hulp van dezelfde politie inriepen als een makelaar een knokploeg op ze afstuurde, zo moet je de vrijage tussen GroenLinks en de BVD zien, betoogt de voorzitter. Een 'moetje'. De eerste contacten dateren van oktober 1995. In blaadjes van extreem-rechts verschenen namen en adressen van kaderleden van GroenLinks. Een aantal ontving dreigtelefoontjes.

In overleg met minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken werd besloten relevante gegevens voortaan via het landelijk partijbureau door te spelen aan het departement. Ten behoeve van dossiervorming, licht Harrewijn toe.

Het bleef niet bij dreigementen. Op 21 mei belaagde een fractiemedewerker van CP '86 de Rotterdamse Herman Meijer in het stadhuis. 's Avonds werd het Tweede Kamerlid Singh Varma voor haar Amsterdamse woning opgewacht en geslagen door twee jongens.

Harrewijn: 'Er zijn gesprekken geweest waarin we hebben geprobeerd meer inzicht te krijgen in de organisatie van extreem-rechts. Ook zijn er adviezen gegeven over mogelijke beveiliging. Dat je dat met de BVD doet, tja, het zij zo. Dat nemen we wel voor lief. We beschouwen het in elk geval als winst dat de BVD zich op extreem-rechts richt.

'Het contact bevindt zich nu weer op een wat passief niveau. Voor een congres winnen we weer wat informatie in over de mogelijkheid van verstoringen. Een beetje op ad hoc-basis. Er is geen sprake van dat we elkaar volledig omarmen.' Is GroenLinks ook wat wijzer geworden van de contacten? 'Ach, in grote lijnen is bevestigd wat we al vermoedden. Extreem-rechts heeft een klein, harde ker. Maar het is niet nodig dat onze partij in de breedte in weerbaarheid wordt getraind. Acties tegen ons zijn vaak ondernemingen van lokale frustraten. Die houden vanzelf weer op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.