GroenLinks Den Haag hopeloos verdeeld

De kans is groot dat GroenLinks volgend jaar niet zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De lokale afdeling, geplaagd door de affaire-Daskapan, slaagt er niet in een kandidatenlijst samen te stellen die de goedkeuring krijgt van het landelijk partijbestuur....

De afdeling Den Haag is hopeloos verdeeld. Een van de kampen beschuldigt het Turkse raadslid Ahmed Daskapan er voortdurend van zijn achterban op ondemocratische wijze te mobiliseren. Partijvoorzitter Mirjam de Rijk, zaterdag aanwezig bij een tumultueuze stemming over een concept-kandidatenlijst, vindt de kandidatuur van Daskapan onaanvaardbaar.

'Een lijst met Daskapan erop zullen wij niet machtigen', waarschuwde De Rijk zaterdag aan het begin van de ledenvergadering. Haar dreigement belette de groep rondom Daskapan niet om de macht te grijpen. De aanvoerder van die groep, Jaap de Jong, werd door een meerderheid van de leden (111 stemmen voor, 90 tegen) gekozen als lijsttrekker.

Daarop besloot fractievoorzitter Bert van Alphen, die door de selectiecommissie opnieuw nummer één was geplaatst, na een korte verklaring de zaal te verlaten. Van Alphen zei dat als hij was afgerekend op het gevoerde beleid van de afgelopen vier jaar of op zijn persoonlijke functioneren, hij daarmee had kunnen leven. Maar volgens hem spelen heel andere factoren een rol.

Daarmee doelt Van Alphen op de rol van Daskapan, die als raadslid slecht presteerde, maar door het handig spelen van de allochtonenkaart er steeds weer in slaagde in het zadel te blijven.

Van Alphen, die Daskapan ervan beschuldigt het eigenbelang voorop te stellen en de partij kapot te maken, ging verbitterd weg. Hij werd gevolgd door ongeveer zeventig leden, onder wie tien van de vijftien aspirant-kandidaten. Die groep, die zich de 'Verontrusten' noemt, vergaderde op een andere locatie verder. De Verontrusten hebben besloten dat voor hen alleen de conceptlijst van de selectiecommissie, met Van Alphen als lijsttrekker en zonder Daskapan, bespreekbaar is. Die lijst is in hun visie gevarieerd en uitgebalanceerd.

De achterblijvers, overwegend Turkse volgelingen van Daskapan, werden door het Eerste-Kamerlid en gelegenheidsvoorzitter Wim de Boer zuur toegesproken. 'Denkt niet dat u heeft gewonnen. Er zijn alleen maar verliezers', aldus De Boer, die het voeren van de Turkse taal verbood. 'GroenLinks is een Nederlandse partij, ze moeten maar Nederlands leren.'

Het lokale partijbestuur zal nog één poging ondernemen om de boel te lijmen. Daarvoor heeft het de tijd tot 15 januari 2002. Dan moet de officiële, door het landelijk bestuur gemachtigde lijst op het gemeentehuis liggen. Voorzitter David Rietveld geeft toe dat het een vrijwel onmogelijke opdracht is. De tien verontruste aspirant-kandidaten willen onder geen beding op één lijst met Daskapan. Het landelijk bestuur zal een lijst met Daskapan niet accepteren.

Daskapan dreigt naar de rechter te stappen als De Rijk haar veto tegen hem niet intrekt. 'Ik accepteer geen stalinistische partijpolitiek', reageert hij. 'Het kan niet zo zijn dat een centraal bestuur komt voorschrijven welke lokale kandidaten op de lijst mogen staan. Dat is ondemocratisch.' De Rijk heeft volgens hem geprobeerd de leden te chanteren.

Lokaal voorzitter Rietveld hoopt dat door alle commotie en berichtgeving, Daskapans achterban nu eindelijk ziet dat de man met een persoonlijke strijd bezig is. 'Hij maakt de partij kapot.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden