GroenLinks combinatie van ‘oud en nieuw’

GroenLinks heeft maandag zijn kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november gepresenteerd. Vier zittende Kamerleden moeten het opnemen tegen een hoop nieuwe gezichten....

ANP

‘Het zijn geen symbolische bekende Nederlanders’, stelde Halsema. Zij zet zich af tegen het idee dat de lijst wat bleekjes afsteekt tegen die van de PvdA, die vicevoorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV strikte.

Onder bekendere kandidaten zitten mensen als de Amsterdamse advocaat Kees Corvinus (56) en Jaap Dirkmaat (48) van de vereniging Das & Boom, die opkomt voor bedreigde dieren. Beiden zijn door hun werk echter niet direct beschikbaar.

GroenLinks werkt met een lijst met blokken. Voor blok 1, de lijsttrekker, is alleen Halsema kandidaat. De partij wilde een lijsttrekkersreferendum, legde voorzitter Kitty Rozemond van de kandidatencommissie uit. ‘We hebben mensen benaderd maar niemand wilde het opnemen tegen Femke Halsema, de belichaming van een groen, sociaal en tolerant GroenLinks. Daarom hebben we haar als enige voorgedragen.’

Voor blok 2, de plaatsen twee tot en met zes, zijn er acht kandidaten, onder wie de vier zittende Kamerleden, zoals financieel specialist Kees Vendrik. Het partijcongres bepaalt op 1 oktober de volgorde. Volgens Halsema wordt de continuïteit met deze vier oudgedienden bewaard en bewaakt. Naast Vendrik gaat het verder om Naïma Azough, Wijnand Duyvendak en Ineke van Gent.

Onder de nieuwkomers in blok 2 zitten Mariko Peters (37), een diplomate die adviseur is van de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken, Tofik Dibi (25), student van Marokkaanse afkomst en actief in de Amsterdamse Tuinsteden, Isabelle Dirks (41) en Jolande Sap (43). Iets lager staat Mária van Veen, die als directeur van de Woonbond fel ageert tegen het nieuwe huurbeleid van minister Sybilla Dekker (VROM).

In de jongste peilingen staat GroenLinks, dat in 2003 acht zetels in de wacht sleepte, op zes tot zeven zetels. Al eerder was bekend dat Farah Karimi en Paul Jungbluth niet terugkeren in de Kamer. Nevin Özütuk is evenmin beschikbaar voor de komende vier jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden