GroenLinks blijft missie Kunduz steunen: 'Ja blijft ja'

GroenLinks in de Tweede Kamer blijft de Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz steunen. Maar de fractie wil dat het kabinet dinsdagavond tijdens overleg over de kwestie wel een compleet beeld erover geeft.

ANP
Jolande Sap Beeld anp
Jolande SapBeeld anp

'Nu moet scherp worden wat het totale plaatje is', zei GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters na afloop van fractieberaad over de missie. Ze wil duidelijkheid over de precieze duur van de trainingen en over de gefaseerde start van de missie. 'Wie gaan we nou wanneer trainen?'. Volgens Peters is een compleet plaatje ook belangrijk voor het draagvlak onder de bevolking voor de missie.

Ze wees erop dat GroenLinks in januari ja heeft gezegd tegen de missie. 'Ja blijft ja. Nu is het onze taak om te controleren hoe het kabinet de voortgang van de missie vorm heeft gegeven.'

ChristenUnie

Ook de ChristenUnie, de andere partij die instemde maar wel tijfelde, neigt naar een definitief ja. Volgens CU-Kamerlid ­Joël Voordewind is 'een belangrijk obstakel' weggenomen nu twee Afghaanse christenen, die als afvallige moslims gevangen zaten, zijn vrijgelaten. 'De missie is bedoeld om de rechtstaat te versterken. Dat valt moeilijk te rijmen met christenen in een dodencel.

De PVV, de SP, de PvdA en de Partij voor de Dieren zijn tegen. VVD, CDA, D66 en SGP zijn voor.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden